Ropa se na území Československa těží už sto let. Nová ložiska se stále hledají

Ropa se na území Československa začala těžit před sto lety. Naleziště u obce Gbely náhodou objevil zemědělec Ján Medlen, když kopal odvodňovací kanál. Na začátku minulého století objevili těžaři naleziště ropy a zemního plynu i na jižní Moravě, konkrétně na Hodonínsku a Břeclavsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barely ropy. Ilustrační foto

Barely ropy. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rozvoj těžby ale nastal až ve 20. letech. A ropa spolu se zemním plynem se tam těží dodnes, i když objem produkce není v porovnání s roční spotřebou příliš významný.

„V roce 2013 se v České republice vytěžilo přibližně 507 tisíc tun ropy, přitom spotřeba byla v tom samém období 3,4 milionu tun. Česká ropa pokrývá ani ne dvě procenta české spotřeby,“ vypočítává analytik české společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Strouhal

Na druhé straně ropa vytěžená v České republice je kvalitnější než ropa dovážená z Ruska ropovodem Družba. „Česká ropa je poměrně kvalitní, má malý obsah síry i malý obsah kovu,“ vysvětluje Tomčiak.

Největším tuzemským těžařem je společnost Moravské naftové doly, která patří do skupiny KKCG Karla Komárka mladšího. Všechnu vytěženou ropu firma posílá do rafinerií v Pardubicích a Kralupech nad Vltavou. Tam se mění v benzin a naftu.

Mluvčí těžařské společnosti Dan Plovajko nechtěl prozradit, jako dlouho se ještě bude v České republice ropa těžit. Výše zásob jakékoli komodity je podle něj obchodním tajemstvím každé firmy.

Důraz na průzkum

Moravské naftové doly ale území neustále prozkoumávají. „Je potřeba stále objevovat nová a nová ložiska do budoucna, a to se nám mimořádně dobře daří. I v posledních letech naše známé zásoby narostly o 20 procent,“ popisuje Plovajko.

Důkazem, že objevování nových ložisek ropy považují Moravské naftové doly za prioritu, je i to, že firma hodlá do průzkumu území v příštích letech investovat velké peníze.

„Konkrétně se jedná o částku přes deset miliard korun, kterou chceme investovat v následujících pěti letech právě do objevování nových ložisek,“ potvrzuje Plovajko. Je tedy zřejmé, že v České republice se ropa jen tak těžit nepřestane.


Zvětšit mapu

Jan Strouhal, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme