Český průmysl v říjnu meziročně vzrostl skoro o dvě procenta, hlavně díky autům

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně reálně stoupla o 1,9 procenta. Předtím tři měsíce v řadě klesala, v září téměř o pět procent. K říjnovému růstu přispěla hlavně výroba automobilů. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 2,8 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o čtyři procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto)

Příspěvek výroby motorových vozidel k růstu průmyslu činil 4,3 procentního bodu. (ilustrační foto) | Foto: Volkswagen Autoeuropa, Volkswagen Autoeuropa

„Říjnový dvouprocentní růst průmyslové produkce ovlivnila zejména nízká srovnávací základna ve výrobě automobilů. K růstu přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků, zejména kolejových vozidel,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Český průmysl prochází recesí. ‚Všude se lépe daří ekonomikám orientovaným na služby,‘ říká expert

Číst článek

Příspěvek výroby motorových vozidel k růstu průmyslu činil 4,3 procentního bodu. Kvůli výpadkům v zásobování dílů v předchozím roce produkce tohoto odvětví vzrostla o více než pětinu. K růstu podle statistiků přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to zejména díky dokončení dlouhodobých zakázek na výrobu kolejových vozidel.

Naopak pokles zaznamenala výroba strojů a zařízení, počítačů, elektronických a optických přístrojů. Dlouhodobě klesá produkce ostatních nekovových minerálních výrobků nebo chemický průmysl, konstatoval ČSÚ.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v říjnu ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o čtyři procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,8 procenta, ty tuzemské klesly o 2,3 procenta.

Meziročně klesá hodnota nových průmyslových zakázek už půl roku. Podobně jako u průmyslové výroby k poklesu nejvíce přispěla výroba strojů a elektroniky. „Pětinový pokles hodnoty nových zakázek zaznamenal chemický a hutnický průmysl,“ dodala vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Nové zakázky naopak přibyly ve výrobě motorových vozidel, elektrických zařízení nebo ostatních dopravních prostředků.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v říjnu meziročně snížil o 2,2 procenta. Jejich průměrná hrubá nominální mzda oproti stejnému období loňského roku vzrostla o 9,8 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme