Pro dovozce potravin začala platit povinnost hlásit množství zboží a cenu

Ode dneška musí firmy, které do Česka dovážejí potraviny, hlásit zásilky dva dny předem, kolik zboží přivezou i jeho předpokládanou cenu. Vyplývá to z vládního nařízení. Stát opatření zavádí kvůli obavám, že by exportéři z Evropské unie, kteří kvůli embargu nenajdou odbyt v Rusku, mohli prodávat své zboží na českém trhu za dumpingové ceny, což by poškodilo tuzemské firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská jablka

Polská jablka | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Podle ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberny bude mít nyní Česká republika lepší přehled o dováženém zboží.

„Takže může včas reagovat na podezřelé dodávky, které se dneska zachytávaly velice obtížně až někde u dovozců. Čili bude vědět, jestli někdo dováží neočekávaná množství zboží za cenu řekněme hluboce dumpingovou,“ uvedl Koberna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových povinnostech pro dovozce potravin diskutovali M. Koberna z Potravinářské komory a M. Nováková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu

Od chvíle, kdy ministr zemědělství Marian Jurečka oznámil, že o podobném opatření uvažuje, měl však nápad kromě zastánců i odpůrce. Ti argumentovali, že by se tím mohl narušit volný obchod na jednotném trhu Evropské unie.

Koberna s tím nesouhlasí. „Je to prostě monitoring. A v případě zjištění pak budou dozorové orgány nějak reagovat, a neříkáme jak,“ konstatoval.

Mezi kritiky opatření patří třeba Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu.

„Myslím si, že celá ta problematika, která vznikla jako reakce na sankce Ruska vůči Evropské unii při dovozu potravin, by měla být řešena primárně na evropské úrovni. Tudíž hledat uplatnění pro zboží, které bylo určeno do Ruska, mimo Evropskou unii, a nikoli hledat překážky na jednotlivých národních trzích tím, že se budou vytvářet takovéto bariéry,“ namítla Nováková.

Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme