Porsche musí svolat tisíce vozů Cayenne kvůli nezákonnému emisnímu systému

Emisní skandál zasáhl už i značku Porsche. Německá automobilka musí v Evropě svolat do servisů asi 22 tisíc naftových vozů Cayenne. V automobilech byl totiž zjištěn nezákonný systém pro regulaci emisí, oznámil ve čtvrtek německý ministr dopravy Alexander Dobrindt.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porsche Cayenne

Porsche Cayenne | Zdroj: Reuters

Divize Porsche donedávna hrála ve skandálu kolem emisí pouze vedlejší roli. Německý list Der Spiegel ale v půli června informoval, že naftový automobil Porsche Cayenne V6 TDI v testu institutu TÜV Nord vykázal mnohem vyšší emise, než je povoleno.

Volkswagen kolaboroval v Brazílii s vojenskou diktaturou. Zavíral oči před mučením zaměstnanců

Číst článek

Automobilka označila výsledky testu za nesrozumitelné a upozornila, že emise závisí na různých podmínkách, například na rychlosti a teplotě.

Německé ministerstvo dopravy pak nařídilo Spolkovému úřadu pro motorová vozidla, aby to přezkoumal. A toto je výsledek, 22 tisíc v Evropě prodaných vozů Cayenne má přijet do servisů. Nařízení se týká těch s třílitrovým motorem TDI.

Stuttgartská prokuratura také minulý týden oznámila, že v souvislosti s aférou vyšetřuje zaměstnance Porsche kvůli možnému podvodu a klamavé reklamě.

Porsche je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí německého koncernu Volkswagen, který byl zasažen rozsáhlým skandálem kolem manipulace s testy emisí naftových vozů.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Lenka Šumová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme