Německo kvůli energetické krizi dočasně sníží daň u benzinu a nafty. Zavede i dotovanou jízdenku na MHD

Německo kvůli vysokým cenám energií zavede mimo jiné i daňové úlevy pro pracující občany. Po dlouhém vyjednávání se na tom dohodly všechny vládní strany. Stát vedle toho sníží ceny benzinu a nafty a zavede dotovanou jízdenku pro hromadnou dopravu.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr financí Christian Lindner na tiskové konferenci po debatě o rozpočtu

Německý ministr financí Christian Lindner na tiskové konferenci po debatě o rozpočtu | Foto: REUTERS/Michele Tantussi | Zdroj: Reuters

Německo dá všem výdělečně činným občanům jednorázovou peněžní dávku v přepočtu 7500 korun hrubého. Spolková vláda tak chce zmírnit dopady růstu cen energií. Koalice vedená sociální demokracií se na tom dohodla po nočním jednání.

Konec dovozu ropy a plynu z Ruska? ‚Uvrhli bychom Evropu do recese,‘ tvrdil Scholz

Číst článek

Rozhodla se také snížit na tři měsíce zdanění pohonných hmot, litr benzinu by tak měl v Německu zlevnit v přepočtu asi o osm korun, litr nafty o tři.

Vláda podpoří i rodiny. Na jedno dítě dostanou částku odpovídající 2500 korun. Stejný obnos obdrží také lidé, kteří pobírají sociální dávky.

Vláda chce zároveň lidi přimět, aby šetřili i využíváním městské hromadné dopravy. Na 90 dní proto zavede levnou měsíční jízdenku, která má každého vyjít v přepočtu asi na 220 korun.

Německý ministr financí Christian Lindner zdůraznil, že s energetickou krizí se má bojovat na několika úrovních – a to nejen úlevami, ale také podporou nových technologií a rozvojem dopravy.

vjb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme