Ministerstvo financí by se mělo vyjádřit k nedostatkům, které zjistila EK v ROP Severozápad

Ministerstvo financí by se dnes mělo vyjádřit k auditu Evropské komise, která prověřila rozdělování evropských peněz v Ústeckém a Karlovarském kraji. Dotace měly jít převážně na rekonstrukci škol nebo silnic. Komise však přišla na řadu pochybení, a oba kraje tak kvůli tomu mohou přijít o 2,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské dotace

Evropské dotace | Foto: European Commission Audiovisual service

Audit se týká celkem 12 projektů, které schválilo vedení Regionálního operačního programu Severozápad. Prostředky získaly z národních zdrojů a později je měla proplatit Evropská unie. Bruselští úředníci ale odhalili několik závažných pochybení.

Podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz mělo na tyto projekty přijít zhruba o 600 milionů méně, než jim bylo původně schváleno. Dotace měly navíc podle serveru skončit u firem, které mají vazby na regionální politiky jak z ODS, tak z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jan Beneš zjišťoval informace o nedostatcích v ROP Severozápad

Kontroloři se zajímají například o stamilionové investice do rozvoje dopravní infrastruktury druhé a třetí třídy v Karlovarském kraji. Dále jde třeba o rekonstrukci haly zimního stadionu v Sokolově nebo muzea v Ústí nad Labem. V některých případech došlo podle auditorů k jasnému střetu zájmů.

Oběma krajům zřejmě nezbude nic jiného než částky zaplatit, jinak hrozí, že program skončí. V opačném případě je ale podle serveru Aktuálně.cz možné, že se čerpání peněz může ještě spustit, i když to nebude jednoduché.

České problémy s čerpáním evropských peněz patří k nejhorším v Evropě

Číst článek

Proplácení eurodotací z Regionálního operačního programu Severozápad je kvůli nevyjasněným finančním transakcím zastaveno od loňského roku. Bývalého šéfa úřadu Pavla Markvarta vyšetřuje policie kvůli podezření z korupce při rozdělování peněz.

V České republice funguje celkem sedm Regionálních operačních programů. Nejvíce prostředků čerpá program Severovýchod, nejméně bylo zatím vyplaceno programu Severozápad.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme