Miliarda korun na program Oprav dům po babičce. Zájem odpovídá předpokladům, řekl ministr Hladík

O dotaci z programu na zateplení rodinných domů Oprav dům po babičce od jeho spuštění loni na podzim požádalo 1750 lidí a vyplacena byla asi miliarda korun. V pořadu Partie Terezie Tománkové na Primě to v neděli řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V plánu je v blízké době mírná úprava pravidel. Lidé mohou na opravu domu získat dotaci až milion korun a výhodnou půjčku na spolufinancování.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Program by měl podle vlády fungovat až do roku 2030 a stát na něj chce dát celkem 40 miliard korun. S ohledem na to podle ministra životního prostředí Hladíka zatím zájem ze strany žadatelů odpovídá původním předpokladům.

Oprav dům po babičce odstartoval, žádat je možné až o milion. Kolik emisí se ušetří, úřady nespočítaly

Číst článek

„My jsme hovořili o zhruba 40 tisících zájemcích do toho roku 2030, já si myslím, že to přesně odpovídá tomu, co jsme dopředu ohlásili,“ řekl.

Dodal, že plánovaná změna pravidel vychází z podnětů zájemců o dotaci a týká se podmínky, že žadatel může vlastnit jenom jednu nemovitost. To je podle ministra problém třeba pro lidi, kteří vlastní zděděný podíl v jiné nemovitosti, takže chce koncem dubna v tomto smyslu podmínky změnit.

Program v pořadu podpořila i místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO, taktéž vede kandidátku hnutí z prvního místa do červnových eurovoleb – pozn. red.). Kdyby bylo na ní, upravila by pravidla. Padesátiprocentní spoluúčast podle Dostálové činí program pro mnoho lidí nedostupný, a to i s ohledem na případné vícenáklady často spjaté s rekonstrukcí.

Hladík reagoval s tím, že k právě tomu slouží půjčka na až 25 let s úvěrem maximálně 3,5 procenta, která je součástí programu. Lidé podle něj navíc mohou získat i další dotace například na fotovoltaiku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme