USA si po covidu vedou ekonomicky lépe než další bohaté země. Klíčovým faktorem je migrace

Spojené státy si po krizi způsobené pandemií covidu-19 vedou ekonomicky lépe než mnohé jiné bohaté země světa. Klíčovým faktorem, který napomohl restartu amerického hospodářství, je imigrace, napsal tento týden list The Washington Post.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce ve skladu, sklad (ilustrační foto)

Imigrace je klíčovou příčinou aktuální síly americké ekonomiky, popisuje The Washington Post (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Svůj závěr list opírá mimo jiné o studii washingtonského výzkumného ústavu Economic Policy Institute, která na základě federálních dat analyzovala vývoj na pracovním trhu v posledním roce. Zjistila, že za mimořádným růstem počtu pracovních míst jsou asi z poloviny lidé narození mimo USA.

Biden a Trump navštívili hranice s Mexikem. Půl hodiny po sobě řešili v projevech nelegální migraci

Číst článek

Federální rezervní banka v San Francisku už předtím přišla se závěrem, že prudký nárůst zahraniční pracovní síly vyplnil mezery na trhu vytvořené covidovou pandemií. Přistěhovalci se podle The Washington Post také mnohem rychleji vraceli do pracovního procesu po pandemických omezeních. Ekonomové a odborníci na trh práce tento příliv pracovní síly považují za klíčový faktor pro obnovu ekonomiky po období prudkých změn.

„Nemůžete takhle růst pouze s domácí pracovní silou. Není to možné,“ řekla Pia Orreniusová, která je viceprezidentkou Federální rezervní banky v Dallasu. Federálních rezervních bank je v USA celkem 12 a společně tvoří Federální rezervní systém, což je obdoba centrální banky.

10 tisíc běženců denně

Zpráva přichází v době, kdy se imigrace do USA stává ústředním tématem kampaně před listopadovými prezidentskými volbami. Američtí pohraničníci v posledních měsících na hranici s Mexikem zastavují velmi vysoké počty lidí převážně ze středoamerických zemí, kteří hledají lepší život na severu. Denní součty se na konci loňského roku pohybovaly i kolem 10 tisíc.

Vyloučení pracovníci. Hispánští farmáři nemají stejná práva, v Kalifornii pracují děti, říká historička

Číst článek

Z čerstvého průzkumu agentury Gallup vyplývá, že Američané teď vnímají imigraci jako nejvýznamnější problém, s nímž se jejich země potýká.

Republikánská strana v čele s exprezidentem Donaldem Trumpem přistěhovalce vykresluje jako hrozbu a prosazuje radikální opatření včetně zapojení armády do ochrany hranic.

Přísnější postoj k migrantům má nyní i prezident Joe Biden, který je lídrem Demokratické strany a který před nástupem do úřadu mluvil o otevřenějším imigračním systému. Nedávno ale prohlásil, že kdyby mohl, hranici s Mexikem by uzavřel.

Lepší život

Jedním z těch, kdo hranici mezi USA a Mexikem loni na podzim překročili, je i 49letý Alexander Santander z Venezuely, který přišel i se dvěma malými dětmi a nyní pracuje v továrně v Denveru, zatímco čeká na výsledek azylového řízení. „Díky Bohu, že jsme se sem dostali,“ řekl pro The Washington Post. „Máme mnohem víc příležitostí a už teď lepší kvalitu života,“ pokračoval.

Studie podle amerického deníku dlouhodobě naznačují, že imigrace pomáhá americké ekonomice růst. Nezávislý Rozpočtový úřad Kongresu v únoru odhadl, že růst americké ekonomiky bude v následujícím desetiletí díky přílivu pracovníků ze zahraničí o sedm bilionů dolarů (přes 160 bilionů korun) vyšší, než by byl bez nich.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme