Odbory v Liberty Ostrava chtějí řešit situaci ve firmě. Žádají schůzku s vlastníkem

Odbory v ostravské huti označily současnou situaci ve firmě jako likvidační. Napsaly to v prohlášení, které adresovaly majiteli společnosti Liberty Ostrava a vládě. Žádají schůzku se zástupci vlastníka, aby vysvětlil, jaké má plány do budoucna a jak bude řešit všechny problémy. Například se splácením dluhů vůči státu i dodavatelům.

Ostrava (Aktualizováno: 15:31 17. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberty Ostrava a.s.

Liberty Ostrava a.s. | Zdroj: Profimedia

Odboroví předáci v huti zveřejnili, že v plánu je další omezování výroby a investic, označili to jako nevratné kroky a situaci před bankrotem. Na rozdíl od vlastníka huti a vedení firmy, které opakovaně ujišťuje, že cílem je znova obnovit výdělečnost huti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k tématu zjišťoval reportér Martin Knitl

Sanjeevu Guptovi, do jehož koncernu GFG Alliance huť patří, odboráři poslali dopis s dotazy na další směřování podniku.

„Můžeme potvrdit, že jsme dopis od odborů obdrželi a člen vrcholového vedení společnosti Liberty spolu s výkonným ředitelem společnosti Liberty Ostrava minulý týden na schůzce zástupcům odborů osobně odpověděli,“ reagovala na prohlášení odborů firma prostřednictvím mluvčí Kateřiny Zajíčkové.

Schůzka s vládou

„Požadujeme okamžité řešení nastalé situace a vyzýváme zástupce státu, aby nám pomohli tuto složitou situaci řešit,“ uvedli odboráři. Vyzvali majitele huti, aby jim poskytl informace o současné finanční situaci společnosti včetně všech pohledávek a úvěrů.

Odbory žádají svolání schůzky zástupců majitele firmy a vlády, na které by byla objasněna skutečná finanční situace firmy a představen transparentní plán, jak majitelé hodlají společnost provozovat s vyjasněním všech nevratných, technologii poškozujících či bezpečnost ohrožujících kroků, které firma hodlá udělat. 

Vláda s odboráři a zaměstnavateli projednávala návrh rozpočtu. Neshodli se na růstu minimální mzdy

Číst článek

Odboráři uvedli, že se s nimi setkal člen skupiny GFG Victor Theusnem, který dostal pověření od majitele s nimi diskutovat.

„Nejdůležitějším sdělením bylo, že GFG má v plánu dostat Ostravu zpět do pozice, kdy bude výdělečná, avšak tento záměr není z našeho pohledu podložen žádným životaschopným akčním plánem,“ napsali odboráři.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Za finanční rok do loňského 31. března podnik vykázal čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun.

Od roku 2019 huť patří do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance.

Martin Knitl, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme