Návrat zaměstnanců do Liberty se odsouvá o další týden. Huť se stále nedohodla s dodavatelem energií

Termín návratu zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se posouvá na 16. ledna, uvádí Česká televize. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh na dodávkách energií. Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Zaměstnanci obou firem jsou od loňského 22. prosince doma, protože huť je bez energií. Tameh jejich dodávky zastavil.

Aktualizováno Ostrava (Aktualizováno: 10:35 8. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z kotlů Tameh Czech v areálu ostravské huti Liberty

Jeden z kotlů Tameh Czech v areálu ostravské huti Liberty | Zdroj: ČTK

„Momentálně část lidí na provozech se snaží udržet zařízení, aby se nepoškodilo v nadcházejících mrazech. Technicko-hospodářští pracovníci jsou pokud možno na homeofficu. Všechno je odvislé od toho, jakým způsobem se podaří jednání mezi Tameh Czech a Liberty Ostrava,“ řekl odborový předák Liberty Ostrava Petr Slanina pro Český rozhlas.

„Zaměstnanci Liberty Ostrava pokračují od 9. ledna do 15. ledna 2024 včetně na tzv. ‚jiné překážce na straně zaměstnavatele‘, a to dle zákoníku práce. Předpokládaný nástup zpět do práce bude 16. ledna 2024. V souladu s naším restrukturalizačním plánem, obnovení provozu závisí na dosažení dohody se společností Tameh Czech,“ uvedla mluvčí hutě Kateřina Zajíčková.

Liberty Ostrava má i s dceřinými firmami zhruba 6000 zaměstnanců, Tameh přes 300. Do práce chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o 400 lidí.

Pochybnosti a strach. Někteří ze zaměstnanců se bojí, že Liberty Ostrava výrobu neobnoví

Číst článek

Dluží dvě miliardy

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Tameh skončil v prosinci v úpadku, přičemž v insolvenčním návrhu uvedl, že mu Liberty, jeho jediný zákazník, za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun.

Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem. Tento měsíc ale musí firma zahájit restrukturalizaci. Zástupci Liberty už dříve uvedli, že chtějí v lednu znovu uvést do provozu vysokou pec.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. 

Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty. Kvůli značnému zpoždění s platbami hrozil Tameh huti omezením dodávek energií už loni na jaře.

Martin Knitl, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme