Končí lhůta, kdy se mohou živnostníci přihlásit k paušální dani. Další možnost bude až za rok

Středa je poslední den, kdy se mohou živnostníci nově přihlásit do režimu paušální daně, změnit pásmo daně nebo z režimu vystoupit. Další možnost budou mít znovu za rok. Paušální daň mohou využívat osoby samostatně výdělečně činné, které nejsou plátci daně z přidané hodnoty a jejichž roční příjem z podnikání dosahuje nanejvýš dvou milionů korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tiskárna cenin

Ve středu je poslední den pro přihlášení do režimu paušální daně (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Plátci paušální daně v jedné platbě odvádějí daň, zdravotní i sociální pojištění. V prvním pásmu letos bude měsíční záloha daně 7498 korun, ve druhém pásmu 16 745 korun a ve třetím pásmu 27 139 korun. Zálohy jsou splatné do 20. dne každého měsíce.

Paušální daň byla zavedena od roku 2021, v současnosti ji podle údajů finanční správy využívá přes 102 tisíc živnostníků. Od loňska se paušální daň uplatňuje ve třech pásmech, které vláda zavedla kvůli velkým rozdílům v příjmech, které mohou drobní podnikatelé mít.

Podle daňových odborníků bude většina zájemců o paušální daň využívat nejnižší pásmo. Do vyšších pásem se mohou dostat živnostníci ve vybraných odvětvích, například v IT, ve fotografických službách, v advokacii nebo u daňového poradenství, pokud jejich příjmy přesáhnou milion korun, případně 1,5 milionu korun.

Výhody paušální daně

Podle zakladatelky společnosti UOL Účetnictví Jany Jáčové přináší paušální daň plátcům několik výhod.

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta, volných míst je méně než uchazečů

Číst článek

„Živnostník nebo podnikatel se zbaví zbytečného papírování a platí pouze jeden odvod místo tří. Nemusí se také trápit s daňovým přiznáním, protože s paušální daní se žádné neodevzdává. Další nespornou výhodou režimu paušální daně je to, že se díky ní zbaví většiny daňových kontrol,“ uvedla.

Daňový poradce společnosti Kodap Jan Kašpar upozornil, že při vstupu do paušálního režimu už nemohou lidé uplatňovat daňový bonus. Především živnostníci, kteří mají nárok na daňové zvýhodnění za víc dětí, by si tak podle něj měli propočítat, jestli se jim paušální daň vyplatí.

Ministerstvo financí zveřejnilo kalkulačku, která umožňuje spočítat výhodnost daně při konkrétních příjmech. Podle Jáčové přináší paušální daň výhody živnostníkům s šedesátiprocentním výdajovým paušálem, kteří neuplatňují žádné daňové slevy, od ročního příjmu 690 tisíc korun, u živnostníků s čtyřicetiprocentním paušálem od 460 tisíc korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme