Spor o kompenzace za sucho. Vyplácení odškodného znevýhodňuje některé zemědělce, tvrdí agrární komora

Zemědělci stále nedostali odškodné za loňské sucho. Minulá vláda na náhrady vyčlenila dvě miliardy korun. Podmínky, podle kterých chce ministerstvo zemědělství dotace vyplácet, ale kritizuje agrární komora. Nelíbí se jí hlavně to, že farmáři musejí dokazovat výnosy za posledních pět let. Metodika tak prý znevýhodňuje ty farmáře, kteří hospodaří v regionech, které sucho sužuje dlouhodobě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho

Sucho | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

„V rámci České republiky je to kolem asi 1500 katastrů, které jsou velmi vážně poškozeny a kde sklizeň poklesla více než o 40 a 50 procent,“ vypočítává pro Radiožurnál viceprezident agrární komory Václav Hlaváček. Ministerstvo chce kompenzovat škody těm zemědělcům, kteří prokážou, že jim vznikla ztráta více než 30 procent dlouhodobého pětiletého průměru.

Kůrovec a sucho připravují Lesy České republiky o miliardové zisky

Číst článek

„Když vezmu na okrese Znojmo nebo Břeclav – z těch pěti let byly tři roky ovlivněny nedostatkem vody, takže došlo k výraznému poklesu výnosů. Logicky z toho vyplývá, že dlouhodobý pětiletý průměr je tím negativně ovlivněn. Pak se těžko prokazuje, že došlo v roce 2017 k poklesu více než 50 procent,“ pokračuje Hlaváček. Metodika podle něj znevýhodňuje ty farmáře, kteří hospodaří v regionech, které sucho sužuje dlouhodobě.

 Odškodné pro 15 tisíc zemědělců

„Ministerstvo zemědělství je vázáno pravidly. V tomto případě Rámcovým programem pro řešení rizik a krizí v zemědělství schváleným Evropskou komisí. Proto také nemůžeme měnit nastavená kritéria dotačního programu,“ vysvětluje Vojtěch Bílý z tiskového oddělení ministerstva zemědělství.

Ten také odhaduje, že o odškodné může požádat na 10 až 15 tisíc zemědělců. V roce 2015 na náhradách za škody způsobené suchem resort zemědělství vyplatil 1,2 miliardy korun. Tehdy uspělo 3,5 tisíce žadatelů.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme