Nelegální zaměstnávání je v Česku stále běžnější, firmám dlouhodobě chybí až 300 tisíc pracovníků

Firmy se stále častěji uchylují k nelegálnímu zaměstnávání zejména cizinců. Jen od začátku roku odhalili inspektoři při práci načerno přes tři tisíce lidí. To je více než za celý loňský rok. A počet nelegálních pracovníků stoupá dlouhodobě – firmám totiž chybí zaměstnanci, především na manuální a málo kvalifikované práce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracovník, práce, dělník, stavba - ilustrační foto

Ilustrační foto. | Foto: Marco Lachmann-Anke | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Celníci odhalili 85 osob při výkonu nelegální práce, nejčastěji při třídění či balení brambor a sklízení jablek v sadech,“ popisuje Radiožurnálu mluvčí Celní správy Martina Kaňková celorepublikový zátah na firmy v oblasti zemědělství a ovocnářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek o nelegálním zaměstnávání

Právě manuální a málo kvalifikované práce jsou hlavní oblastí, ve které zaměstnavatelé stále nejčastěji obcházejí zákon.

„Nelegální zaměstnávání se nejčastěji vyskytuje ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu, v odvětví ubytovacích či stravovacích služeb a pohostinství, ve velkoobchodu a maloobchodu, ale také v oblasti oprav a údržby motorových vozidel,“ doplňuje mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Od ledna do září odhalili inspektoři 3200 lidi zaměstnaných načerno. To je zhruba o dvě stě více než za celý loňský rok. Tři čtvrtiny z toho byli cizinci ze zemí mimo Evropskou unii.

„Většina z nich byla z Ukrajiny, ale i ze zemí jako je Vietnam, Moldávie, Srbsko, Uzbekistán, Bělorusko či Rusko,“ dodává Kolibač.

‚Neplatí odvody a pojištění‘

Speciální program pro Ukrajince. Ministerstvo práce chce, aby obsadili dlouhodobě volná pracovní místa

Číst článek

Inspektorát práce zatím letos uložil pokuty převyšující 100 milionů korun. Za celý loňský rok to bylo 85 milionů. Jedním z důvodů, proč firmy k nelegálnímu zaměstnávání přistupují, je velmi nízká nezaměstnanost.

„Neobhajujeme to, ale jsme v zemi, kde máme 300 tisíc volných pracovních pozic, a zdá se, že mnoho let s tím vláda není ochotná dělat nic zásadnějšího,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Mluvčí inspektorátu práce Richard Kolibač ale považuje současnou ekonomickou situaci za zástupný důvod: „Hlavním motivem nelegálního zaměstnávání cizinců jsou ekonomické důvody – tedy neplacení povinných odvodů na pojištění.“

Podle Jana Rafaje ze Svazu průmyslu a obchodu takto uniká státu několik miliard korun měsíčně, a to není jediný problém.

„My víme a zaslechli jsme to od významných českých firem, že už odmítají provádět další významné investice v České republice a přesouvají se mimo naše území. To je mnohem závažnější,“ uvádí.

Zvýšení kvót pro Ukrajince

Řešením by podle něho mohlo být zjednodušení legálního zaměstnávání lidí ze zemí mimo Evropskou unii – například z Ukrajiny.

Česko má stále nejvyšší míru neobsazených pracovních míst v EU. Nejnižší je v Řecku

Číst článek

„Ten proces je velice složitý. Abyste sem dostal zaměstnance z Ukrajiny, tak vám to bude trvat mezi šesti a dvanácti měsíci podle toho, jak se vám podaří projít všemi procedurami. Svaz průmyslu dlouhodobě navrhuje, abychom zvýšili o několik desítek tisíc kvótu z Ukrajiny. Jsou to kulturně, technicky i vzdělanostně blízké národy, které by mohly poměrně rychle přijít a fungovat,“ uzavírá.

Vláda nedávno navýšila kvótu pro pracovníky z Ukrajiny na dvojnásobek – tedy na dvacet tisíc žádostí ročně. Zaměstnavatelé ale požadují ještě více.

Podle odhadů hospodářské komory se navíc příští rok situace na trhu práce ještě zhorší a volných pracovních míst bude až půl milionu.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme