Věřitelé Sberbank CZ se možná už v polovině prosince dočkají peněz. Správkyně mezí ně rozdělí 57 miliard

Insolvenční správkyně Sberbank CZ zažádala insolvenční soud o schválení výplaty 57 miliard korun. Peníze si má rozdělit zhruba 16 000 věřitelů, a to formou částečného rozvrhu. Ještě letos by tak všechny skupiny věřitelů mohly dostat 95 procent pohledávek. Výplata by mohla začít v polovině prosince, pokud soud návrh schválí.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sberbank

Sberbank | Foto: Katherine Vašíčková | Zdroj: Český rozhlas

Velké podniky, města a obce by měly podle návrhu insolvenční správkyně získat minimálně 95 procent pohledávek. Fyzické osoby, malé střední podniky a garanční systém finančního trhu mají obdržet nakonec 100 procent.

Úvěroví klienti Sberbank CZ přešli do České spořitelny. Finanční služby mohou využívat od května

Číst článek

Návrh podala insolvenční správkyně Jiřina Lužová v pondělí. Pokud insolvenční soud částečný rozvrh povolí, poběží 15denní lhůta pro možné odvolání.

„I jedno jediné odvolání může ohrozit výplatu více než 15 000 věřitelů,“ vzkázala Lužová a dodala: „Jde o důležitý milník na cestě za vyplácením peněz věřitelům Sberbank CZ.“

Konkurz na Sberbank CZ vyhlásil pražský městský soud koncem loňského srpna. Česká národní banka (ČNB) odebrala bance licenci na začátku května, směřovala k tomu od konce února 2022. Následně poslal městský soud banku do likvidace.

Vyplácení v Komerční bance

Insolvenční správkyně Lužová teď podle svých slov připravuje podklady pro výplatu. „Ve vytvořené databázi věřitelů nyní kontrolujeme správnou identifikaci oprávněných osob k výplatě tak, aby nic nebránilo celý proces v řádném termínu spustit,“ popsala Lužová.

Obce, které přišly o peníze u Sberbank, se mají financí dočkat ještě letos. Už plánují, do čeho investují

Číst článek

Až na výjimky bude celou výplatu provádět Komerční banka, která má zkušenosti s výplatou garančního fondu.

Klienty s vklady do 100 000 eur, v přepočtu zhruba 2,5 milionu korun, už vyplatil Garanční systém finančního trhu. Peníze tak dostalo více než 87 000 klientů zkrachovalé banky, a to prostřednictvím poboček Komerční banky.

Tito věřitelé už získali přes 25 miliard korun. Náhrady vkladů začal garanční systém vyplácet už sedm pracovních dnů po pádu banky.

Situace Sberbank CZ se zkomplikovala po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, došlo totiž k odlivu vkladů.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme