Farmáři protestují proti nízkým cenám mléka, vylévají ho do polí

Zemědělci protestují proti nízkým výkupním cenám mléka. Po celé republice ho demonstrativně vylévají z cisteren do polí. Chtějí tak upozornit na stále klesající výkupní ceny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kráva

kráva | Foto: Jan Rosenauer

Už několik měsíců dostávají zemědělci za litr mléka kolem pěti korun. Jejich náklady jsou ale zhruba o 2 koruny vyšší. Musí kvůli tomu snižovat chovy nebo je rovnou likvidují, aby splatili dluhy.

K protestům se připojili i farmáři z Bořitova na Blanensku, kde čerstvě nadojené mléko vyteklo na pole ze sedmi cisteren. Třicet tisíc litrů je zhruba třetina denní produkce blanenských zemědělců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci mléčných farmářů mluvil na Rádiu Česko prezident agrární komory Jan Veleba

Symbolicky se k akci připojili všichni, jen ale polovina jich mléko skutečně vylévá. Farmáři protestují i na dalších devíti místech Čech a Moravy.

Prezident agrární komory Jan Veleba varoval, že za dva až tři roky by podle některých analýz mohlo přijít o práci v zemědělství až čtyřicet tisíc lidí. Podle Veleby není vyloučené, že dnešní protestní akce nebudou poslední.

"Vím, že mezi farmáři jsou takové nálady, že by chtěli pokračovat, to znamená dělat něco dalšího, ale netroufám si říct, jak to dopadne," řekl Veleba.

Většina Evropy zemědělcům pomáhá

Farmářům podle Veleby pomohla většina významných producentských států. Naproti tomu čeští mléční farmáři letos dostanou menší platbu ze státního rozpočtu, než dostali v roce minulém.

"Už před rokem jsme jednali s ministerstvem zemědělství a připravovala se pomoc farmářům na principu nadstandardního welfare chovu zvířat. Rok uplynul a nic se nestalo, takhle já si pomoc nepředstavuji," řekl Veleba.

"Představuji si, že se s farmáři začne jednat, že se jasně řekne, co se udělá a kdy se to udělá. To se do této chvíle bohužel nestalo," dodal prezident agrární komory.

Automaty na mléko?

Dnešní forma protestu se ale některým zemědělcům nelíbí. Vylévaní stovek tisíců litrů mléka jim přijde jako plýtvání. Farmář z Domažlicka Václav Korba vidí řešení v automatech na mléko. Sám si jeden pořídil a litr v něm prodává za 15 korun.

"Mám je umístěné ve Staňkově, který má přibližně tři tisíce obyvatel. Zatím ten zájem není takový, jaký jsem si představoval, ale věřím tomu, že do budoucna se zvýší," řekl Korba.

Letos ke zvýšení cen nedojde

Situace není dobrá v celé Evropě a náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák viní Evropskou komisi. Neočekává, že ke zlepšení cen dojde ještě v letošním roce.

"Věřím tomu, že v příštím roce se cena zlepší, ale neříkám, že bude vynikající. Myslím si, že bude na slušné úrovni. V polovině příštího roku by se mohla pohybovat nad sedmi korunami padesát," tvrdí náměstek Kozák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák rychlou nápravu cen neočekává

Igor Maňour, Milan Kopecký, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme