Evropská komise zahájila vyšetřování čínských dodavatelů turbín pro větrné parky

Evropská komise zahájila nové vyšetřování čínských dodavatelů větrných turbín pro větrné elektrárny v Evropské unii kvůli podezření z nadměrného využívání státních dotací. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na text úterního projevu evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové na Princetonské univerzitě ve Spojených státech.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna poblíž dálnice (ilustrační foto)

Větrná elektrárna poblíž dálnice (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Evropská komise se zaměří na podmínky rozvoje větrných parků ve Španělsku, Řecku, Francii, Rumunsku a Bulharsku, uvádí se v textu projevu. Jména společností však zveřejněna nejsou.

Vystrčil: EU by měla být ve vztazích s Čínou ostražitější. Nesmíme prohlubovat výrobní závislost

Číst článek

Vyšetřování se uskuteční na základně nařízení EU o zahraničních dotacích. To od července 2023 umožňuje Komisi posuzovat, zda společnostem neumožňují předkládat příliš výhodné nabídky ve veřejných zakázkách zahraniční dotace.

Minulý týden Komise zahájila dvě vyšetřování, zda čínští uchazeči ve veřejné soutěži na solární park v Rumunsku ve svých nabídkách nevyužily nadměrně dotace.

Čínská obchodní komora při EU již dříve uvedla, že je vážně znepokojena hloubkovými vyšetřováními čínských podniků podle práva EU. Způsob, jakým bylo nařízení formulováno, podle ní diskriminuje čínské podniky a tato situace narušuje rovné podmínky pro čínské podniky působící v EU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme