Česko získá post viceprezidenta Evropské investiční banky. Sehraje roli v obnově Ukrajiny, věří Stanjura

Česko získá od 1. října 2025 na čtyři roky pozici viceprezidenta Evropské investiční banky. V pátek o tom v tiskové zprávě informovalo ministerstvo financí. Kdo se pozice ujme, zatím není jasné. Konkrétního kandidáta ještě bude muset vybrat vláda a následně schválit i Rada guvernérů Evropské investiční banky tvořená zástupci členských zemí této instituce Evropské unie.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference vlády

Závěrečná fáze vyjednávání o post viceprezidenta trvala téměř rok, tvrdí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jde o velký úspěch České republiky dosažený trpělivým vyjednáváním s partnery z naší konstituence, jehož závěrečná fáze trvala téměř rok. Naše vláda díky tomu nominuje českého zástupce do vedení největší světové multilaterální finanční instituce, která pomáhá nejen s financováním energetické transformace, digitalizací, rozvojem infrastruktury, ale bude hrát i klíčovou roli v poválečné obnově Ukrajiny,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Evropská rozvojová banka zlepšila výhled české ekonomiky pro rok 2023. HDP vzroste o 0,1 procenta

Číst článek

Členské země Evropské unie jsou v Evropské investiční bance rozděleny do devíti skupin, takzvaných konstituencí. Česko je v konstituenci se Slovenskem, Slovinskem, Bulharskem, Maltou a Kyprem. Nyní tuto konstituenci zastupuje ve vedení banky Bulharka Lilyana Pavlovová, letos v říjnu ji nahradí zástupce Kypru. Za dva roky ho vystřídá český nominant.

Portfolio vybraného viceprezidenta určuje prezident Evropské investiční banky. Tím je v současnosti Němec Werner Hoyer, jemuž vyprší druhý mandát na konci tohoto roku. Nejvážnějšími kandidáty do čela instituce jsou španělská vicepremiérka a ministryně hospodářství Nadia Calviňová, bývalý italský ministr financí Daniele Franco a dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, která si kvůli kandidatuře vzala neplacené volno a její portfolio v rámci Evropské komise přešlo na Češku Věru Jourovou (ANO).

Česko mělo pozici viceprezidenta zatím pouze jednou. V letech 2004 až 2007 jím byl Ivan Pilip.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme