Česko si polepšilo v ekonomické svobodě. Ze 165 zemí je sedmnácté, nejlépe dopadl Singapur

Česko je sedmnáctou ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 165 sledovaných států světa. Polepšilo si v absolutním hodnocení ekonomické svobody i relativně, když v loňském revidovaném žebříčku bylo na 22. místě. Vyplývá to ze zveřejněného žebříčku Economic Freedom of the World Index (Index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser. Ekonomicky nejsvobodnější zemí světa je poprvé Singapur, žebříček stejně jako v minulých letech uzavírá Venezuela.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tiskárna cenin

Česko si polepšilo v ekonomické svobodě (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Ekonomická svoboda v České republice stoupla, to je hlavní zpráva, na kterou bychom se měli soustředit. Po pěti letech, kdy se naše ekonomická svoboda zmenšovala, jsme dokázali trend otočit,“ uvedl Martin Pánek, ředitel Liberálního institutu, který o žebříčku informoval v tiskové zprávě.

Příští rok může být inflace kolem dvou procent, věří guvernér centrální banky. Úrokové sazby teď nesníží

Číst článek

Index se zveřejňuje od roku 1996. Letos zveřejněné údaje vycházejí z dat roku 2021. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 165 zemí světa.

Skládá se z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

Česko si polepšilo ve čtyřech z pěti ukazatelů indexu, mírné zhoršení zaznamenalo v oblasti inflačního prostředí. V roce 2021, ze kterého vycházejí zveřejněná data, se začínala zdvihat inflační vlna, která v Česku vyvrcholila na přelomu loňského a letošního roku.

Na 17. příčce společně s Českem se umístily Finsko a Švédsko. Německo bylo na 23. pozici, Rakousko na 28., Slovensko na 41., Maďarsko na 49. a Polsko na 59. Podle Liberálního institutu tak Česko bylo nejsvobodnější ekonomikou ve střední Evropě.

Výše letošního schodku je symbolická. Důležité je, na jakou trajektorii se vydá ekonomika, míní Hampl

Číst článek

Na první místo žebříčku se poprvé dostal Singapur. Vystřídal Hongkong, který byl podle žebříčku ekonomicky nejsvobodnější zemí nepřetržitě od roku 1960.

„Hongkong vykazuje pokles svobody již několik let a očekáváme, že tento pokles bude pokračovat i nadále,“ uvedl k tomu Pánek. Podle něj je pokles ekonomické svobody v Hongkongu důsledkem represí čínské centrální vlády.

Desítku nejhůř hodnocených zemí tvoří Kongo, Alžírsko, Argentina, Libye, Írán, Jemen, Súdán, Sýrie, Zimbabwe a Venezuela.

V žebříčku chybí například Severní Korea nebo Kuba kvůli nedostatku údajů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme