Dobrá zpráva pro dopravce. Evropská komise chce zmírnit požadavky na minimální mzdy řidičů

Evropská komise chce zmírnit požadavky některých států na minimální mzdu řidičů kamionů. Například Francie a Německo dnes požadují, aby zahraniční řidiči dostávali stejnou mzdu jako ti místní. Mírnější pravidla by měla platit jen pro šoféry, kteří těmito zeměmi projíždějí.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony (ilustr. obr.)

Kamiony (ilustr. obr.) | Foto: Creative Commons Attribution 2.5 Generic, Raymondo166

Nová pravidla Evropská komise podle Hospodářských novin, které na záměr upozornily, navrhne už brzy. Dala za pravdu například české Hospodářské komoře. Ta tvrdí, že minimální mzdou chce Německo a Francie omezit levnější konkurenci z východních zemí.

Místní minimální mzdě se firma vyhne, pokud její řidič danou zemí projíždí v součtu maximálně tři dny měsíčně. Česko požadovalo, aby byl tento strop vyšší.

I tak je ale s návrhem spokojeno, protože dnes některé země svou minimální mzdu vynucují okamžitě, jakmile do nich cizí řidič přijede. Několik českých firem už dostalo pokuty. Podle českých dopravců je ale toto řešení polovičaté a bude se těžko kontrolovat.

Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme