Do Česka půjde z Unie 5 milionů eur na škody po povodních

Moravské kraje dostanou z unijní pokladny pět milionů eur na likvidaci škod po loňských jarních povodních. Uvolnění peněz z Fondu solidarity schválil Evropský parlament. Spolu s námi dostane pomoc z tohoto fondu i dalších pět zemí střední a jihovýchodní Evropy. Stejně jako v Česku tam velké škody napáchaly prudké deště v květnu a červnu loňského roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

armáda pomáhá při odstraňování povodňových škod

armáda pomáhá při odstraňování povodňových škod | Foto: Armáda ČR

Ze 182 milionů eur pomoci schválené pro šest středoevropských zemí - kromě České republiky se jedná o Slovensko, Polsko, Chorvatsko, Rumunsko a Maďarsko - získá Česko 5 milionů a 111 tisíc eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Pavel Novák a redaktorka Gabriela Adámková v odpoledním Radiožurnálu.

Je to jen příspěvek z unijního Fondu solidarity, protože celkové škody napáchané loni jarními povodněmi dosáhly několika miliard eur. Rozsah škod v několika krajích na Moravě nás sice nekvalifikoval na příjemce pomoci z Fondu solidarity, ale dosáhli jsme na ni kvůli tomu, že katastrofa postihla i naše sousedy v regionu.

„Je to jasný důkaz existence evropské solidarity,“ řekla po hlasování Enikö Györi náměstkyně ministra zahraničí Maďarska, které tento půlrok Unii předsedá a bylo také jednou z postižených zemí. Tyto státy tak dostaly signál, že když je potřeba, Unie je připravená pomoci.

Na pomoc čekají i Troubky

Jednou z obcí, která čeká na pomoc z evropského Fondu solidarity jsou i Troubky na Přerovsku. Podle starosty Radka Brázdy by obec potřebovala až 1,5 milionů korun. Dotaci chce obec využít na dofinancování některých akcí, které se nepodařilo pokrýt z pojištění nebo se na ně nevztahuje žádný dotační titul. Jedná se o sanaci mateřské a základní školy, zajištění nové techniky pro hasiče nebo opravu místní komunikace.

O pomoc z evropského Fondu solidarity požádala jen v Olomouckém kraji asi čtyřicítka obcí, především na Přerovsku a Hranicku, které by na úhradu škod po květnových a červnových povodních v loňském roce potřebovaly zhruba 26 milionů korun. Kdy peníze do měst dorazí, zatím není jasné. Ekonomický odbor krajského úřadu v Olomouci ale věří, že první peníze by obce mohly dostat v průběhu června.

Česko má šanci získat ještě dalších skoro 11 milionů eur z Fondu solidarity na likvidaci škod po srpnových povodních na Liberecku a Děčínsku. Zatím návrh na jejich výplatu schválila jen
Evropská komise.

Česko poprvé z fondu solidarity čerpalo po ničivých povodních v roce 2002. Povodně tehdy zasáhly i Německo, Rakousko a Francii. Z fondu, který byl právě po této přírodní katastrofě zřízen, získala tehdy Česká republika 129 milionů eur.

Šest zemí středoevropského regionu - kromě Česka je to Slovensko, Polsko, Chorvatsko, Rumunsko a Maďarsko - si mezi sebe rozdělí skoro 182 milionů eur. Jde jen o příspěvek z unijního Fondu solidarity, protože celkové škody napáchané loni jarními povodněmi dosáhly několika miliard eur.

Pavel Novák, Gabriela Adámková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme