ČNB uvedla do oběhu nové vzory bankovek v hodnotě 100 a 200 korun. Mají lepší bezpečnostní prvky

Česká národní banka (ČNB) ve středu do oběhu uvedla nové vzory bankovek v hodnotě 100 a 200 korun. Jejich celkový vzhled zůstal zachován, ale mají posílené bezpečnostní prvky proti padělání a umožní snadnější zpracování na technických zařízeních. Starší bankovky nadále zůstanou v platnosti a budou postupně nahrazeny novým vzorem.

Praha (Aktualizováno: 13:17 5. 9. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové ochranné prvky bankovek.

Nové ochranné prvky bankovek. | Zdroj: Česká národní banka | cnb.cz

„Novými vzory stokoruny a dvousetkoruny završujeme takzvanou inovovanou emisi českých bankovek, zahájenou v roce 2007. Změny spočívají v nových prvcích proti padělání. Umožní však také oboustranné zpracování oběživa na moderních strojích, a tudíž efektivnější zajištění hladkého peněžního oběhu,“ řekl ve středu guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Padělky za 32 milionů korun. Inspektoři v prvním čtvrtletí zabavili jednou tolik falzifikátů více než vloni

Číst článek

Jde o první bankovky, které nesou jeho podpis coby guvernéra centrální banky.

Celá výměna potrvá roky

Podle ředitele sekce peněžní a platebního styku ČNB Josefa Ducháčka bude letos vyrobeno a dodáno 40 milionů stokorun a 35 milionů dvousetkorun.

„Nahrazeny v oběhu budou ovšem postupně a budeme ještě spotřebovávat i ty staré vzory,“ vysvětlil s tím, že celá výměna bude trvat tři až 3,5 roku.

Oproti starším vzorům jsou mírně dražší. „Výrobní cena za jednu je kolem dvou korun,“ přiblížil.

Padělky se v Česku vyrábějí v tajných továrnách. Už brzy je pomůže odhalit nová aplikace

Číst článek

Životnost bankovek závisí na hodnotě měny - u stokorun a dvousetkorun je 2,5 až tři roky. V případě pětitisícikoruny může být až 15 let.

Vodoznak a ochranný proužek

Pokud jde o ochranné prvky, vodoznak byl doplněn o číslice a symbol. Ochranný proužek je širší a v závislosti na úhlu dopadu světla mění barvu.

Změny jsou i v bezpečnostních prvcích, které jsou viditelné v ultrafialovém světle, doplněny byly například ornamenty.

K budoucnosti českých bankovek Rusnok řekl, že jsou z hlediska výtvarné hodnoty i ochranných prvků moderní, krásné a funkční. Navíc se relativně málo padělají.

„S ohledem na efektivnost peněžního oběhu, což nás docela stojí náklady, se domníváme, že s těmi stávajícími bankovkami jsme schopni ještě hodně dlouho vydržet,“ uvedl guvernér.

ČNB vydá zlatou minci ke 100. výročí československé koruny. Bude největší v Evropě

Číst článek

Stejně tak podle Rusnoka nepotřebují - díky své kvalitě a potřebám peněžního oběhu - inovace, například nahradit papír polymerem.

Polymerové bankovky už některé státy zavedly, třeba Austrálie a Británie. Obsahují totiž další bezpečnostní prvky nepoužitelné na papírových. Navíc jsou odolnější proti poškození.

V současnosti je v oběhu 458 milionů bankovek za zhruba 578 miliard korun. Stokorun je 62,2 milionu a dvousetkorun je 62,3 milionu. Jde tak o třetí, respektive čtvrtou nejfrekventovanější bankovku. Největší podíl v oběhu má tisícikoruna, těch je 138,2 milionu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme