Čína chce zasahovat do výběru představitelů MMF

Čína žádá větší podíl na spolurozhodování o nástupci Dominiqua Strauss-Kahna. Podle Pekingu by se totiž při obsazování vysokých postů v mezinárodních finančních institucích měl brát ohled na sílu a rostoucí potenciál rychle se rozvíjejících zemí. Čína, která je v současnosti druhou největší ekonomikou světa, tak reaguje na odstoupení Dominiqua Strauss-Kahna z funkce ředitele MMF po jeho zatčení kvůli údajnému sexuálnímu napadení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstoupení Dominiqua Strauss-Kahna

Odstoupení Dominiqua Strauss-Kahna | Zdroj: ČTK

Podle Pekingu by vedení MMF mělo být vybíráno na základě zásad spravedlnosti, transparentnosti a čestnosti. Jak uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí, ve vedoucích funkcích tak mají být výrazněji zastoupeny rozvíjející se ekonomiky, mezi které Čína patří.

Peking zároveň věří, že bude pokračovat reforma Mezinárodního měnového fondu, a to co se týče jeho struktury a řízení.

Čína se už nyní na rozhodování MMF významně podílí, poradcem Strauss-Kahna byl někdejší viceguvernér čínské centrální banky Ču Min a domácí média spekulují, že právě on by mohl získat uvolněné křeslo šéfa Fondu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme