Výrobce skútrů Čezeta se potýká s milionovými dluhy. Firma na sebe podala návrh na insolvenci

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Čezeta Motors, která v Prostějově vyráběla elektrické skútry Čezeta a potýká se s milionovými dluhy. Insolvenční návrh na sebe podala samotná firma Čezeta Motors. Soudu navrhla prohlášení konkurzu na svůj majetek. ČTK informaci získala v pondělí z insolvenčního rejstříku

Prostějov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrický skútr Čezeta 506

Elektrický skútr Čezeta 506 | Foto: Milan Malíček / Právo | Zdroj: Profimedia

Generální ředitel a majoritní vlastník společnosti Čezeta Motors Neil Eamonn Smith podání insolvenčního návrhu zdůvodnil tím, že se firmě nepodařilo najít kupce a její stávající majitelé nebyli ochotni vložit dostatečnou hotovost pro další pokračování činnosti. Firma se kvůli tomu dostala do platební neschopnosti a přerušila produkci.

Většina náhradních dílů na motocykly jawa se vyrábí v Turecku. Lidé tam znovuobjevují jejich kouzlo

Číst článek

Společnost sídlící v Prostějově není podle Smithe zisková, i když ztráty se v letech 2018 až 2020 každoročně snižovaly. Za roky 2018 a 2019 vykázala dohromady ztrátu přes 21 milionů korun.

„Na čekací listině je přes 100 000 eur (2,6 milionu korun) prodejních objednávek a Čezeta je prakticky bez dluhů, kromě dluhů vůči svým vlastníkům,“ uvedl Smith v lednu.

Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že závazky společnosti Čezeta Motors činí celkem 13,273 milionu korun a hodnota jejího majetku byla vyčíslena na 5,265 milionu korun. Dluhy firmy tak převyšují její majetek zhruba o osm milionů korun.

Nového majitele začala firma Čezeta Motors hledat loni na podzim. Smith vlastní podíl 70 procent a drobní investoři zastoupení crowdfundingovou firmou Crowdberry zbylých 30 procent.

Na 900 motorek Jawa dorazilo do Týnce oslavit 90 let slavné značky

Číst článek

Společnost před osmi lety přišla s prototypem elektrického skútru, který vycházel ze slavného „prasete“ vyráběného továrnou ČZ v 50. a 60. letech. V letech 2018 až 2020 vyrobila první sérii 60 skútrů typu 506, které vyvezla do deseti zemí v Evropě. V Česku loni prodala jeden motocykl a o rok dříve 13 strojů.

V roce 2018 česko-slovenská crowdfundingová společnost Crowdberry vybrala pro firmu 20 milionů Kč na zahájení sériové výroby prvního elektrického vozidla v České republice. Téměř celý skútr vznikal v České republice za pomoci sítě 30 místních dodavatelů.

Čezeta v současnosti vyvíjela nový model o 50 procent levnější než ten současný, který vyjde na více než 300 000 Kč. Elektrická Čezeta se stala Motocyklem roku ve své kategorii. Elektrické motorky v areálu Wikov v Prostějově montovala desítka zaměstnanců. Plány na expanzi počítaly s až 50 zaměstnanci a výrobou 2000 strojů ročně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme