Česká republika zaznamenala v rámci EU největší ztrátu konkurenceschopnosti

Česká ekonomika ztrácí konkurenceschopnost a pomaleji se přibližuje průměrné výkonnosti ostatních zemí Evropské unie, zatímco zadluženost České republiky je druhá nejnižší v Evropě. Vyplývá to z dlouhodobé analýzy Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politici chtějí zvýšit konkurenceschopnost Česka. Ilustrační foto

Politici chtějí zvýšit konkurenceschopnost Česka. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Analytička úřadu Drahomíra Dubská zdůrazňuje, že největší význam pro konkurenceschopnost má růst jednotkových nákladů práce v období od roku 1995:

„Práce v České republice zdražila nejvíce ze všech zemí Evropské unie za zmíněné období, je výrazně nad průměrem. Je navýsost jasné, že to muselo zhoršit cenovou, nákladovou konkurenceschopnost České republiky. V průběhu těchto let ztratila v ceně práce konkurenční výhodu Česká republika nejvíc ze všech zemí Evropské unie.“

O konkurenceschopnosti vypovídá hlavně vývoj hrubého domácího produktu v přepočtu na obyvatele v paritě kupní síly měnové unie v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky analýzy ČSÚ přednesla její autorka Drahomíra Dubská

„Za patnáct let Česká republika mimo Prahu nekonvergovala. Ona se vůbec neblížila průměrné úrovni Evropské unie, zůstávalo to neustále na 67 procentech. S jistou nadsázkou, která se ovšem zakládá na pravdě, můžeme říci, že nebýt vývoje HDP na obyvatele v hlavním městě Praze, Česká republika by k průměru Evropské unie za těch patnáct let vůbec nekonvergovala,“ upozorňuje Dubská.

Na nízkou zadluženost státu má podle Dubské hlavní vliv malá zadluženost domácností a podniků:

Domácnosti a firmy se zadlužují minimálně

„Nejde jenom o dluh vlády, jde o takzvané soukromé dluhy, které představuje zadluženost domácností a zadluženost firem. Česká republika je ve výborné pozici, pokud jde o evropské srovnání v soukromém dluhu k HDP. Dluhy domácností plus dluhy firem představovaly v roce 2010 pouhých 72 procent HDP.“

Naopak v Irsku je to téměř 300 procent, v Německu 112 procent, nejméně pak na Slovensku – 69 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Údaje o zadluženosti komentoval v odpoledních Ozvěnách dne analytik ČSOB Petr Dufek

Analytik ČSOB Petr Dufek potvrzuje, že české domácnosti předlužené nejsou, i když se objevují častá varování, kolik jich žije na dluh. „To je problém velkých nebo průměrných čísel, za která se skryje cokoli. Ale pokud se podíváme na řadu extrémních případů, tam to zadlužení opravdu je,“ říká.

„Tím, že Česká republika docela rychle snížila schodky veřejných rozpočtů, může využívat výhody, jako jsou nízké úrokové sazby – jednak pro samotný stát, který si půjčuje velice levně ve srovnání s řadou zemí eurozóny, ale i pro firmy a domácnosti. V tuto chvíli máme nejlevnější úvěry v historii,“ upozorňuje Dufek.

Ze studie zároveň vyplývá, že Česká republika investuje málo do vzdělávání, vědy a výzkumu a do infrastruktury.

Jitka Hanžlová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme