Británie vypadne z desítky největších obchodních partnerů Německa. Předstihlo ji Česko

Británie v letošním roce poprvé v novodobé historii vypadne z desítky největších obchodních partnerů Německa. V nedávné době předstihla Británii v žebříčku nejvýznamnějších obchodních partnerů Česká republika. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na analýzu německé rozvojové agentury Germany Trade and Invest (GTAI).

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejnery (ilustrační foto)

V nedávné době předstihla Británii v žebříčku nejvýznamnějších obchodních partnerů Česká republika | Zdroj: Fotobanka Pixabay

V roce 2016 hlasovala většina Britů pro odchod Británie z Evropské unie. Od té doby význam země pro německý obchod klesá. Nejistota zůstává vysoká.

Obchod se zbožím mezi Německem a Británií v období leden až říjen sice rostl, avšak pomaleji, než celkový německý obchod.

Asijské země hledají způsoby, jak zabránit dalším válkám. Pojistkou má být světový obchod

Číst článek

Navíc Česká republika má před Británii v obchodu značný náskok, takže v listopadu a prosinci bude téměř nemožné tento náskok dohnat, uvedla GTAI.

„Pomalý vývoj německo-britského zahraničního obchodu není novým trendem,“ zdůraznila zpráva GTAI.

Od roku 2017, tedy prvního celého roku po referendu o brexitu, význam Británie neustále klesá. V té době byla pátým nejvýznamnějším obchodním partnerem Německa.

K brexitu se pak přidaly další problémy, jako pandemie koronaviru a inflace. Ty způsobily obrat v měnové politice britské centrální banky a zpomalily britské hospodářství.

Zahraniční obchod také po brexitu zdražil. Navíc nejistota přetrvává a téměř tři roky po brexitu zůstává směr hospodářské politiky země nejasný a znepokojující pro britské podniky.

„Vzhledem k blížící se recesi, rostoucím nákladům na financování a zvýšení daně z příjmů právnických osob v Británii z 19 procent na 25 procent v dubnu 2023 není v dohledu žádný obrat k lepšímu,“ uvádí zpráva GTAI.

Británie od ledna 2021 není členem celní unie a jednotného trhu EU.

Obchodní dohoda o brexitu zajišťuje osvobození od cel ve většině oblastí, v obchodě se ale objevují potíže způsobené zvýšenými byrokratickými požadavky. Spolupráci ztěžuje také zavedení drahých pracovních víz pro kvalifikované pracovníky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme