OSN odvolala sankce za Lockerbie

Rada bezpečnosti OSN po jedenácti letech odvolala sankce proti Libyi. Nejvýznamnější mezinárodní fórum tak udělalo tečku za atentátem, který v roce 1988 způsobil zřícení letadla společnosti PanAm nad skotským Lockerbie. Hlasování v Radě bezpečnosti se zdržely Francie a Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN | Foto: Jan Vytopil

Hospodářská a politická omezení uvalená na režim na režim Muammara Kaddáfího padla po zdlouhavých diplomatických jednáních. Velká Británie předložila k hlasování návrh rezoluce o zrušení sankcí až ve chvíli, kdy si byla jista jejím schválením.

Pro zrušení sankcí hlasovalo třináct z patnácti členů RB OSN. Spojené státy se hlasování zdržely z důvodů národní bezpečnosti, ačkoli rezoluci spolu s Velkou Británii předložily. USA mají vlastní sankce vůči Tripolisu.

Při atentátu zahynulo 270 cestujících a posádka. Rodiny obětí si mají na odškodnění rozdělit dvě miliardy a 700 miliónů dolarů.

Dosud bránila hlasování v Radě bezpečnosti výhrůžka Francie, že rezoluci zablokuje, dokud se nevyřeší dodatečné kompenzace za jiný atentát na francouzské letadlo nad Nigerem v roce 1989.

Tehdy zemřelo 170 lidí a jejich odškodnění bylo jen zlomkem toho, co teď vymohly na Libyi Spojené státy. Od hrozby Francie ustoupila poté, co libyjská vláda slíbila větší kompenzace.

Spojené státy dříve zařazovaly Libyi na seznam zemí podporujících terorismus a obviňovaly ji ze snahy vystavět zařízení na výrobu zakázaných chemických zbraní.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme