Pátrání po zasypaných dělnících v Soukenické ulici v Praze je zatím marné

Mnohahodinové pátrání po čtyřech dělnících, které v pátek Soukenické ulici v centru Prahy zavalily sutiny neobývaného domu, na jehož opravě pracovali, je zatím marné. Záchranné práce pokračovaly celou noc a budou pokračovat i po celou sobotu. Zatím se našly jen dvě helmy, které dělníkům mohly patřit. Na místě neštěstí je zhruba třímetrová hutná vrstva suti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle mluvčího pražských hasičů Víta Pernici jim práci ztěžují nestabilní pozůstatky domu, které by se mohly také zřítit. "V noci bylo záchranné práce nutné přerušit, protože přístroje zaznamenaly nebezpečné pohyby konstrukce domu. Zdi domu museli zpevňovat. Nyní práce opět probíhají," vysvětlil Pernica.

Na místo přijel večer z Hradce Králové speciální sací bagr, který měl odstraňování trosek urychlit. Hasiči ale museli práci asi na dvě hodiny přerušit, protože přístroje zaznamenaly nebezpečné pohyby konstrukce domu. Zdi domu museli zpevňovat.

Příčinou pádu čtyř stropů ve vnitřní části budovy mohly být podle statika neodborné úpravy. Rekonstrukce zříceného domu byla prý totiž problematická. Opravy provázely stížnosti firem a sousedů z okolí. Lidé evakuování z okolních domů při čekání na ulici potvrdili, že stavbyvedoucího i stavební dozor opakovaně upozorňovali na nekvalitní práce.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma ale odmítá, že by kontrola v minulosti odhalila pochybení. řekl, že část domu dělníci rekonstruovali a část demolovali. "Stavební úřad, který vykonává státní stavební dohled, provedl údajně letos několik stavebních kontrol, při nichž prý nebyla shledána žádná pochybení. Nyní je potřeba prověřit, zda stavebník postupoval v souladu s platným stavebním povolením" uvedl Hejma.

Renáta Prátová, Martin Drtina, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme