ODS navrhuje sestavit příští rok státní rozpočet na 18 měsíců

ODS má recept na odvrácení hrozby rozpočtového provizoria. K tomu by došlo, pokud by se po říjnových volbách parlamentní strany do konce roku neshodly na podobě státního rozpočtu na rok 2010.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Podle občanských demokratů by proto bylo vhodné schválit návrh rozpočtu, který připraví stávající ministr financí Eduard Janota, a nechat jej platit půl roku. Současně by se podle aktuálních makroekonomických údajů připravil nový "superrozpočet", který by platil pro druhé pololetí příštího roku a celý rok 2011 - tedy 18 měsíců.

"My jsme přesvědčeni, že se nemůžeme smířit s 230 nebo 240miliardovým deficitem, to znamená s deficitem na úrovni 7 procent hrubého domácího produktu, a že v příštím roce musí být provedena revize rozpočtu na rok 2010," vysvětluje smysl návrhu místopředseda ODS Petr Nečas.

"Navrhujeme jít cestou 18měsíčního rozpočtu, který by zahrnul druhou polovinu příštího roku a celý přespříští rok. Samozřejmě by to vyžadovalo změnu zákonů jak na příjmové, tak na výdajové stránce státního rozpočtu, i například změnu zákona o rozpočtových pravidlech."

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas o "superrozpočtu"

S návrhem Občanské demokratické strany nesouhlasí ČSSD. Podle místopředsedy sociální demokrace Zdeňka Škromacha by se neměla na podzim schvalovat žádná provizoria.

"Myslím si, že by vláda spíše měla hledat podporu politických stran v rámci jednání anebo přizvání zástupců politických stran, tak aby se našla politická vůle k tomu, aby rozpočet skutečně mohl být do konce roku schválen."

"Nějaká provizoria na půl roku a podobně, si myslím, že nejsou příliš vhodná. Tady se ukazuje jenom to, že minulá vláda Topolánkova odsekla příjmy veřejného rozpočtu nezodpovědnou daňovou politikou téměř o 100 miliard korun, a tímto je potřeba se zabývat," míní místopředseda ČSSD Škromach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Škromach o "superrozpočtu"

Přečtěte si také:
ČSSD odmítá úsporné návrhy ministra Janoty
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard
Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme