Američané přeruší stahování z Iráku. Rozmístí tisíce vojáků na severu země

Spojené státy znovu rozmístí tisíce svých vojáků v iráckých městech a vesnicích. Oznámil to velitel amerických jednotek v Iráku generál Ray Odierno s tím, že plán prý schvaluje také irácké vedení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Opatření je tak v přímém protikladu s plánem na postupné stažení Američanů, kteří už na konci června z obydlených oblastí jednou slavnostně odešli a předali tam kontrolu iráckým jednotkám. Klíčovým datem nicméně nadále zůstává poslední srpen roku 2010. Do té doby by se z Iráku měly stáhnout všechny americké bojové jednotky.

Američané mají znovu hlídkovat v národnostně smíšených oblastech na severu Iráku, kde výrazně vzrůstá napětí mezi Kurdy na jedné straně, respektive Araby a Turkmény na straně druhé. V uplynulých týdnech rostlo v oblasti k řadě krvavých útoků, z čehož se obviňují oba tábory.

Úřady také zrušily plánované sčítání lidu, protože právě na severu Iráku by se mohlo stát rozbuškou dalšího konfliktu.

V zásadě jde Američanům o kontrolu nad ropnou provincií Kirkúk a některými sousedními oblastmi. Americký ministr obrany Robert Gates nedávno Iráčany varoval, že spor mají vyřešit dříve, než americké jednotky v letech 2010 - 2011 úplně odejdou.

Pro vládu Baracka Obamy je důležité, že postupným odchodem amerických jednotek z Iráku umožní navyšovat vojenskou přítomnost v Afghánistánu, která je považovaná za bezpečnostní prioritu.

Přečtěte si také:
Američtí velitelé v Iráku si stěžují na výrazné omezení svých pravomocí
USA používaly při invazi do Iráku citáty z bible
Američané nemění nic na plánech stahování svých vojáků z Iráku
Iráčan házející boty na prezidenta Bushe dostal tři roky vězení
Bývalý irácký vicepremiér Azíz dostal 15 let za hromadné popravy
Ministr obrany USA Gates podporuje stažení vojáků z Iráku
Německo podporovalo vojensky americkou invazi do Iráku

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme