Prodej aut v Evropě v červnu poprvé za 14 měsíců stoupl

Podle posledních údajů se v Evropě v červnu prodalo o 2,4 procenta automobilů více než ve stejném měsíci loňského roku. Jde o první nárůst za 14 měsíců. Jak ale Radiožurnálu řekl Ivan Hodač z Evropského sdružení automobilového průmyslu, tento údaj není dokladem, že by se automobilový průmysl zvedal z krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů

Výroba automobilů | Foto: Evropská komise

"Je tady několik faktorů. Za prvé červen roku 2008 byl negativní. Srovnáváme to se slabým červnem. Za druhé - zabralo šrotovné v několika zemích. Podíváte-li se na Španělsko, Itálii, Německo, Anglii, Slovensko - pořád to funguje velice dobře, stabilizovala se díky podpoře i Francie. A za to může šrotovné. To opravdu nemá bohužel nic společného s tím, že už jsme z té krize venku," je přesvědčen Hodač.

Prodej nových osobních automobilů v Evropě se v červnu meziročně zvýšil na 1,462 milionu vozů. Zaznamenal tak první nárůst za 14 měsíců. V celém prvním pololetí prodej v důsledku hospodářské krize klesl o 11 procent na 7,426 milionu vozů. Evropský prodej české automobilky Škoda Auto se v červnu zvýšil o 7,1 procenta na 48.166 vozů, v pololetí však klesl o 3,5 procenta na 247.671 vozů.

Generální ředitel francouzské automobilky Renault Carlos Ghosn minulý týden uvedl, že příští rok bude pro automobilový průmysl kvůli pokračující krizi v odvětví stejně obtížný jako letošní. Předpověděl rovněž, že Evropa bude společně s Japonskem patřit mezi regiony, do kterých dorazí oživení poptávky po automobilech nejpozději.

Evropský automobilový průmysl podle ACEA zaměstnává 2,2 milionu lidí přímo ve výrobě automobilů. Zajišťuje navíc práci pro dalších 9,8 milionu lidí v souvisejících odvětvích.

Radek Pavlovič, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme