USA možná budou dopravovat vojenské transporty do Afghánistánu přes Rusko

Rusko a Spojené státy americké pracují podle ruských médií na dohodě o možném tranzitu amerických vojenských dodávek do Afghánistánu přes Rusko. S odvoláním na zdroje blízké vedení NATO i ruskému ministerstvu zahraničí o tom píše list Kommerstant. Možnost se podle něj projednávala na sobotní schůzce představitelů NATO a Ruska v Řecku, kde se obě strany dohodly na obnovení vojenské spolupráce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stíhačka F/A 18 Hornet

Stíhačka F/A 18 Hornet | Foto: Robert Mikoláš

Podle ruského deníku Kommersant se debatuje o možnosti pozemního a nově i vzdušného transportu amerických vojenských dodávek do Afghánistánu. Pokud dohoda bude uzavřena, přes Rusko by údajně denně létalo až 12 amerických vojenských letounů.

Jak deník tvrdí s odvoláním na zdroje z ruského ministerstva zahraničí, Moskva je připravena zabezpečit nejen transport vojenských dodávek přes své území, ale údajně i zajišťovat jejich bezpečnost. Dokument by obě strany mohly údajně podepsat už během nadcházející návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Rusku.

Moskva a NATO obnovily o víkendu vojenskou spolupráci po téměř roční odmlce, kterou způsobila roztržka ohledně konfliktu Ruska s Gruzií.

Přečtěte si také:
Dohoda mezi Ruskem a NATO podle Moskvy zahojí diplomatickou roztržku
Rusko vypovědělo ze země dva diplomaty
Účastníci mnichovské konference se shodují na potřebě zapojit Rusko do bezpečnosti Evropy
NATO by mohlo obnovit normální vztahy s Ruskem už příští týden
Severoatlantická aliance obnoví normální vztahy s Ruskem

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme