ČSA se v prvním čtvrtletí propadly do ztráty 1,3 miliardy korun

Prudký pokles poptávky v letecké dopravě se naplno promítl i do hospodaření Českých aerolinií. Firma prodělala v 1. čtvrtletí 1,3 miliardy korun. To je téměř o půl miliardy korun horší výsledek než loni. Na českého národního dopravce tak dolehla všeobecná krize v letecké dopravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Podle prezidenta ČSA Radomíra Lašáka za horšími výsledky stojí hlavně propad počtu cestujících na začátku roku: "Průměrný pokles našich cestujících byl mínus 12 procent." Menší zájem je v současnosti hlavně o leta první třídou.

Do budoucna ale Lašák počítá se zlepšením: "Když to porovnám s letištěm Praha, tak tam byl pokles ještě větší. Navíc teď, když vidíme prodej letenek do dalšího období, tak se nám zdá, že by ten pokles už neměl být dvouciferný."

Lašák dále uvedl, že firma na konci roku plánuje záporný hospodářský výsledek ve výši 361 milionů korun. "Krizi tedy pocítíme, ale v relativně nízké úrovni," dodal. Podle Lašáka je společnost na krizi připravena, má zajištěno provozní financování a realizuje Akční plán 2009 na snížení nákladů. Do zisku by se České aerolinie měly vrátit v příštím roce.

Do červených čísel se na začátku roku díky poklesu poptávky obrátilo hospodaření většiny leteckých dopravců. Pro ČSA je situace o to horší, že jsou teď v privatizačním procesu. Podle výkonného ředitele makléřské společnosti Patria Finance Petra Kováče, ale zveřejněná ztráta cenu společnosti zřejmě příliš neovlivní.

"Taková zpráva není pro určení hodnoty společnosti pozitivní. Na druhou stranu v rámci privatizace je hodnota společnosti hlavně ve strategickém významu ČSA a ne v krátkodobých výsledcích za jedno čtvrtletí," dodal Kováč.

Přečtěte si také:
Vláda z privatizace Českých aerolinií vyřadila Aeroflot a Odien
Nejrizikovější uchazeč o ČSA je podle BIS Aeroflot
Vládě hrozí kvůli ČSA dvojí zklamání
I. Fuksa: Privatizace ČSA by měla pokračovat i v případě demise
Zájem o koupi Českých aerolinií mají čtyři investoři

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme