Začínají přijímací zkoušky na střední školy

Děti dnes skládají přijímací zkoušky na střední školy a gymnázia. Poprvé si mohly podat naráz tři přihlášky na různé školy. Nový systém ale někteří pedagogové kritizují - přinese podle nich problémy jak dětem a jejich rodičům, tak i školám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u tabule

u tabule | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Ti nejlepší se totiž mohou dostat teoreticky na všechny školy, na které se hlásí, ti ostatní se nemusí dostat ani na jednu. Přitom obecně je více míst ve školách, než hlásících se žáků. Náměstek ministra školství Jindřich Kitzberegr přiznává, že nový systém je výhodnější pro premianty:

"Určité skupině dětí to pomůže v tom, že v minulém systému se hlásily jakoby na jistotu a nezkoušely prestižnější, náročnější školu. Této relativně užší vrstvě dětí tento systém pravděpodobně pomůže, protože přes všechny obtížnosti tohoto systému se nakonec zřejmě dostanou na školu, která více odpovídá jejich schopnostem."

Pokud se žák dostane na vysněnou školu, musí jejímu řediteli do pěti dnů odeslat zápisový lístek, čímž potvrdí svůj výběr školy. Pokud žák není přijat, může zkusit druhé kolo zkoušek.

Téměř polovina škol ale vůbec nebude přijímací řízení pořádat. Volných míst je totiž víc než přihlášených žáků. Tyto školy už tento týden rozešlou uchazečům rozhodnutí o přijetí či nepřijetí.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme