Jihočeský kraj dal zelenou dostavbě Temelína, získá za to miliardy korun

Jihočeský kraj bude podporovat dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Zastupitelé dnes zrušili usnesení z roku 2004, ve kterém vyslovili nesouhlas se záměrem vybudovat 3. a 4. blok jaderné elektrárny. Krajská reprezentace navíc vyjednala se společností ČEZ kompenzace pro kraj. Nic se ale nemění na odmítavém postoji kraje k případnému vybudování podzemního úložiště jaderného odpadu v regionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

"My jsme revokovali usnesení z roku 2004, kterým tehdejší politická reprezentace vyslovila nesouhlas s dvěmi věcmi. Jednak s dostavbou třetího a čtvrtého bloku Temelína, jednak s výstavbou hlubinného úložiště v jižních Čechách. Po dnešním rozhodnutí zastupitelstva platí, že Jihočeský kraj se staví za dostavbu třetího a čtvrtého bloku, ale nadále trvá nesouhlas s hlubinným úložištěm," řekl hejtman kraje Jiří Zimola po jednání zastupitelstva.

Kraj podle Zimoly vyjednal se společností ČEZ smlouvu, podle které energetická společnosti investuje do oblasti v příštích deseti letech zhruba čtyři miliardy korun:

"Nyní se na základě schválené rámcové smlouvy do jižních Čech přinesou peníze, které budou dosahovat až čtyř miliard korun. A to jsou peníze, které nesouvisí s vlastní výstavbou Temelína. Jde o opravy silnic, případný lobbing v rámci stavby dálnice, ale i sponzorské a reklamní akce, které ČEZ bude v jižních Čechách podporovat."

Podle zastupitele za KSČM Luboše Dvořáka s rozhodnutím jihočeského zastupitelstva souhlasí i opoziční komunisté: "Jsme s tím, že k tomu skutečně už konečně došlo, velice spokojeni, podporujeme to. Myslíme si, že i ty benefity, které nějakým způsobem kraj vyjednal, jsou v rozumné míře nastaveny. Asi o moc víc dosáhnout nešlo. Takže jsme přesvědčeni o tom, že je to dobrá cesta, a budeme ji plně podporovat dál."

Ivan Mls, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme