Izrael usiluje o svržení vlády hnutí Hamás v Gaze

Izrael usiluje o svržení vlády hnutí Hamás v Gaze. Prohlásil to izraelský vicepremiér Chaim Ramon. Dosud izraelští představitelé uváděli, že útoky proti pásmu Gazy chtějí zajistit bezpečí pro své obyvatele. Na Izrael i dnes dopadly desítky palestinských raket. Ráno zabily druhého Izraelce od sobotního vypuknutí bojů. Počet obětí izraelských náletů přesáhl 330. Izrael chystá i pozemní ofenzívu. Na severu pásma Gazy už ve strachu začali Palestinci prchat ze svých domovů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské tanky míří k hranicím Gazy

Izraelské tanky míří k hranicím Gazy | Zdroj: ČTK

Mezi zabitými Araby je podle OSN asi šedesát civilistů, většinu ale tvoří příslušníci ozbrojených složek - od teroristů až po dopravní policisty. Hnutí Hamás už podle izraelské armády přišlo o velkou část svých zbrojních továren a drtivou většinu budov.

Jestli to povede k pádu Hamásu ale není jisté, protože podle dostupných zpráv z Gazy se naopak obyvatelé pásma pod dojmem izraelských útoků semknuly. I v Izraeli padají otázky, co by v Gaze po svržení současné vlády přišlo. Obnovení přímé okupace zatím vedení židovského státu odmítá.

O návrat do Gazy má podle arabského tisku zájem palestinský prezident Mahmúd Abbás, který dnes vládne pouze na západním břehu Jordánu. Jak ale vzkázal například vůdce Islámského džihádu Ramadán Šalláh, kdo prý přijede do Gazy na izraelských tancích, dopadne jako zrádce.

Izraelské útoky na Gazu zastavily mírový proces s arabskými vládami

Palestinská vláda zastavuje mírový proces s Izraelem. Prohlásil to hlavní palestinský vyjednávač Ahmad Kuraj'a. Vláda kontrolující pouze západních břeh Jordánu prý toto rozhodnutí přijala kvůli pokračujícím izraelským útokům na pásmo Gazy.

Prohlášení o zastavených rozhovorech vydala už včera také Sýrie. Obě vlády tak reagují na aktuální vojenské akce židovského státu. V praxi ale izraelská jednání s Damaškem i Rámalláhem stejně skomírala.

Syrsko-izraelské nepřímé rozhovory organizovalo Turecko a zatím proběhla čtyři kola. Pak ale pokusy o dosažení míru ztroskotaly na problémech izraelského premiéra Olmerta. Ten kvůli korupčním skandálům podal demisi a rozpadl se mu vyjednávací tým.

S palestinským prezidentem Abbásem a jeho vládou na západním břehu Izrael jednal více než rok. Ani dosud ale nedošlo k žádnému pokroku. Izrael navíc nečelí Abbásově vládě, ale Hamásu. A s touto protiizraelskou organizací jeruzalémská vláda vyjednávat odmítala i před probíhajícím konfliktem.

Na Blízkém východě se demonstrovalo proti násilí v Gaze

Tisíce Íránců se sešly v ulicích Teheránu, protestovalo se také v egyptské Káhiře, iráckém Bagdádu a v libanonské metropoli Bejrútu.

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev pro BBC zopakoval, že boje budou pokračovat do té doby, dokud se nepodaří zajistit obyvatelům jižního Izraele bezpečí:

"My jsme pod palbou z Gazy dlouhou dobu a celé měsíce jsme se drželi umírněné politiky. Ale co je moc, to je moc. Lidé na jihu Izraele žijící ve strachu si zaslouží něco lepšího. Tato operace jim má vytvořit podmínky, aby se nemuseli celý život bát."

Bombardování Gazy pokračuje, k hranicím míří izraelské tanky

Třetím dnem bombardovalo izraelské letectvo palestinské pásmo Gazy. Při dnešních náletech na areál Islámské univerzity a budovu ministerstva vnitra zahynulo nejméně sedm lidí. Počet obětí izraelských náletů přesáhl 330. Také na území Izraele dopadly od rána desítky palestinských raket. Jedna z nich zabila ve městě Aškelon muže, který se tak stal druhou izraelskou obětí konfliktu. Židovský stát vyhlásil obce v okolí pásma Gazy za uzavřenou vojenskou zónu. České velvyslanectví kvůli krizi vydalo varování občanům České republiky.

Uzavření vesnic a komunikací v okolí Gazy izraelská armáda vysvětlila jako ochranu civilistů před palestinskými raketami. Ozbrojené frakce vypálily z Gazy na židovský stát od víkendu nejméně 150 raket. Jednoho muže zabily v sobotu v obci Netivot. Skupinu izraelských Arabů zasáhla raketa typu Grad dnes dopoledne ve stotisícovém Aškelonu. Jeden z nich zemřel, asi sedm dalších výbuch zranil.

Izraelská civilní obrana vyhlásila už o víkendu nouzový režim v pásmu 40 kilometrů kolem Gazy. Jedna z raket už také doletěla o víkendu až k městu Ašdód, tedy 38 kilometrů od palestinského pásma. Většinou palestinské útoky způsobily jen drobná zranění nebo šok.

K odvetným útokům za izraelské bombardování už ale dochází i na západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje, a také v samotném židovském státě. Jak řekl tiskový atašé české ambasády Robert Řehák, zvýšené opatrnosti mají dbát i Češi:

"Velvyslanectví ČR v Tel Avivu nedoporučuje občanům České republiky cestovat na palestinská autonomní území - na západní břeh Jordánu a zvláště do pásma Gazy, kde je bezpečnostní situace velmi riziková. V souvislosti s aktuálním konfliktem v Gaze se důrazné nedoporučení cestování do Gazy týká i jejího okolí. Při pobytu v Izraeli doporučujeme mít u sebe kontakt na stálou konzulární službu velvyslanectví, která poskytuje pomoc občanům ČR v případě nouze."

Podle posledních zpráv armáda uzavřela v okolí pásma Gazy silnice a stahuje obrněnou techniku blíže k palestinskému území. To by mohlo potvrzovat domněnky, že Izrael chystá v Gaze také pozemní invazi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konfliktu v Gaze hovořil moderátor Jan Bumba v poledních Ozvěnách dne se zpravodajem Břetislavem Turečkem

Izrael možná zabil velitele ozbrojených sil Hamásu

Mezi třemi stovkami obětí izraelského bombardování Gazy je možná i hlavní velitel ozbrojeného křídla hnutí Hamás. S odvoláním na palestinské zdroje o tom píše izraelský deník The Jerusalem Post.

Velitele takzvaných Kasámových brigád Ahmada Dža'abarího možná izraelské rakety zabily v mešitě, do které často chodil. Hnutí Hamás jeho smrt nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Podle některých zpráv to zatím ani nebylo možné, protože se ještě nepodařilo vyprostit a identifikovat všechna těla v sutinách mešity.

Už včera Izrael oznámil zničení asi poloviny raket, které měly ozbrojené palestinské frakce v Gaze k dispozici. Rozbombardoval prý také 40 tunelů, které sloužily pašerákům zboží a zbraní mezi Egyptem a Gazou. Ani žádný z těchto údajů ale není ověřený z jiných zdrojů.

Přečtěte si také:
Izrael třetím dnem pokračuje v bombardování palestinského pásma Gazy
Izrael tvrdí, že už zničil polovinu palestinských raket v Gaze
Izrael pokračuje v náletech na palestinské pásmo Gazy
Při izraelském náletu na palestinské území zahynulo přes 200 lidí
Izrael i přes pokračující palestinské útoky pustil do Gazy humanitární konvoj
Raketa vypálená do Izraele zabila v Gaze dvě palestinské dívky

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme