Ohlášený pochod radikálů Plzní magistrát zakázal

Plzeňský magistrát zakázal ohlášený sobotní pochod neonacistů. Dnes to oznámil primátor města Pavel Rödl. Ten podle svých slov pouze čekal na vhodnou dobu, kdy oficiálně pochod pravicových radikálů Plzní zakáže. Počítá také s tím, že bude obviněn ze zneužití pravomocí veřejného činitele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Rödl

Pavel Rödl | Zdroj: ČTK

I tak se očekává, že radikálové do města přijedou a vzniknou tak nepokoje, a to hlavně v okolí Velké synagogy, kde bude pietní akt připomínající první odsun Židů do Terezína před 66 lety. Pro ten případ budou ve městě dohlížet na bezpečnost stovky policistů z Čech i ze zahraničí.

Policie se současně připravuje i na možný příjezd anarchistů. Ti se na sobotu pod hlavičkou občanského sdružení DOPE pokusili ohlásit demonstraci do Sadů Pětatřicátníků od 13:30 s názvem Mládež proti nacismu. "Ohlášení jsme vrátili pro procesní vady. Doporučili jsme jim vady napravit a změnit místo i čas konání," uvedl starosta ÚMO 3 Jiří Strobach s tím, že sdružení chtělo demonstrovat v místech pochodu neonacistů. K ohlášení se vyjadřovala také policie. Upozornila, že organizátoři akce měli vazby na technoparty v Mlýnci na Tachovsku.

Nepovolit pravicovým radikálům nepochodovat Plzní, doporučovala už plzeňská policie. Jak říká mluvčí západočeských policistů Jana Václavová, existovalo několik důvodů, proč akci nepovolit.

"Po vyjádření dopravní policie, která především nesouhlasila s návrhem trasy, by do šlo k omezení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Rovněž služba kriminální policie a vyšetřování spatřuje v konání akce určitá rizika," upřesnila mluvčí.

Primátor Plzně Pavel Rödl protestní pochod zakázal poté, co se pozvání na akci začala šířit i mezi extrémisty na zahraničních webech. Podle něj existuje důvodná pochybnost o pravém účelu shromáždění. Toto rozhodnutí se ani trochu nelíbí svolavateli akce Václavu Burešovi. "Poradím se s právníky. Musíme společně prokonzultovat postup, aby případné žaloby byly co nejefektivnější," řekl.

Pravicoví radikálové pochod do Plzně údajně svolali jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu pražským bývalým Židovským Městem.

Na začátku listopadu loňského roku se v Praze střetli neonacisté s levicovými radikály. Policie zatkla zhruba 250 až 300 osob. U některých z nich našla zbraně jako teleskopické obušky, podomácku vyrobenou pyrotechniku, sekyrky, tyče či plynovou pistoli. Při potyčkách se vzájemě zranili čtyři demonstranti, napadeni byli i dva přihlížející občané a tři své zraněné příslušníky měla i policie.

Milan Kopp, Směna ČRo Plzeň, Vilém Janouš, Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme