V Číně se snižuje počet poprav

V Číně poklesl počet poprav o 10 procent, do konce roku pak jich má být o 20 procent méně než v předchozích letech. Potvrdil to čínský Nejvyšší soud, podle kterého je současný stav výsledkem nového zákona platného od začátku letošního roku. Podle něho musí nejvyšší rozsudek potvrdit právě Nejvyšší soud, který může případ vrátit soudům nižší instance k novému projednání.V Číně se každoročně koná nejvíce exekucí na světě, podle odhadů až deset tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - Zakázané město

Peking - Zakázané město | Foto: de.wikipedia.org

Soudy nižších instancí jsou mnohem opatrnější ve svých rozhodováních, a to je příčinou zlepšujícího se stavu, cituje list China Daily mluvčího Nejvyššího soudu. Navíc podle něho jakýkoli vrácený případ znamená nejen, že došlo k pochybení, ale je pro tyto soudy i ostudou.

Přesto mezinárodní organizace na ochranu lidských práv včetně Amnesty International obviňují Čínu, že nechává popravit mnohem více vlastních občanů než kterákoli jiná země na světě. Jen vloni byl rozsudek trestu smrti oficiálně vykonán u osmi tisíc odsouzených, podle některých odhadů ale může být toto číslo až dvojnásobné.

V Číně může být člověk popraven za několik desítek trestných činů včetně nenásilných, jakými jsou braní úplatků nebo daňové podvody.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme