Rychlostní lyžař Čermák trénuje i na střeše auta. Je to podobné jako na svahu, vysvětluje

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak rychle se dá jet na lyžích? Zkuste se zeptat Radka Čermáka, toho, který neumí plužit. Ze sjezdovky už se řítil rychlostí 242 kilometrů za hodinu - zní to zvláštně? I taková disciplína skutečně existuje, dokonce má svůj Světový pohár - vítězem závodu je lyžař, který nejrychleji projede stometrovým úsekem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Čermák při tréninku na střeše auta

Radek Čermák při tréninku na střeše auta | Foto: Archiv Radka Čermáka

„Je to nejrychlejší nemotorový sport na světě. Nic nejede bez motoru rychleji než my,“ říká Radek Čermák.

A kdekdo může mít pocit, že by ani většina strojů opatřená motorem tomuhle lyžaři nestačila - třeba na českých dálnicích by musela skoro dvojnásobně překročit rychlostní limit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je to nejrychlejší nemotorový sport na světě, říká rychlostní lyžař Radek Čermák.

„Řítit se touto rychlostí dolů není úplný standard. Není to žádné vajíčko ze sjezdu, ale takový atypický postoj, kdy je třeba si celým tělem lehnout na stehna, dotěsnit veškeré díry, aby jimi nemohl projít vítr, a to je třeba ustát ať se děje, co se děje,“ vysvětluje Čermák, který si vysloužil přezdívku Raketa.

A co se mu při jízdě na lyžích v takové rychlosti honí hlavou?

„Na můj vkus se mi tam toho odehrává strašně moc. Jak před startem, tak při jízdě. Jsem trémař. Rozhodně se mi ale při jízdě v hlavě nepřehrává dětství, nebo tak něco,“ líčí rychlostní lyžař.

Každopádně je to zajímavá podívaná, závodník vypadá skoro jako kosmická postavička, to kvůli aerodynamické helmě a lesklé soupravě, která by snad měla mít vlastnosti brnění. Jenže nemá a zažít karambol při téhle ďábelské jízdě - asi chápete, že tohle není jako padat do peřin.

„Když tady dojde k pádu, který se mi zatím naštěstí nepřihodil, tak vás vzduch přibije ke svahu jako hřebík. To tření přes latexovou kombinézu je takové, že jde všechno do závodníka. Jsou z toho popáleniny. Není to pěkný pohled.“

Jen s podmínkami pro trénink Radek Čermák trochu bojuje. České svahy pochopitelně nejsou přizpůsobené lyžařům svištícím rychlostí vozů Ferrari.

„V Harrachově chodím na první rychlou jízdu, někdy zvládnu i dvě, když není hodně lidí. Dostanu se ale tak na 110-120 km/h, na rychlosti nad 200 km/h se nedostanu. Závody jsou tedy pro mě zároveň tréninkem. Proto jezdím přimontovaný na střeše auta.“

Přimontovaný na střeše? Skutečně, až uvidíte lyžaře ve sjezdovém postavení, se snahou udržet balanc, připevněného k vozu, zřejmě půjde o bizarní trénink Radka Čermáka.

„Je to nejblíž tomu, co se děje na sjezdovce. Udělal jsem si takové držáky na zahrádku na střeše auta a jezdíme v Panenském Týnci na letišti. Jezdíme kolem 150-170 km/h,“ dodává rychlostní lyžař Radek Raketa Čermák.

David Nyč, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme