Lyžaře běžce i skokany spojuje v zimních měsících cestování

Jedni na přelomu roku baví lidi tím, že se snášejí na lyžích ze závratné výšky, druzí zase překonávají sami sebe ve sněhové stopě. Jedno mají ale lyžaři a jejich podpůrné týmy na Turné čtyř můstků a Tour de Ski společné, kromě závodění musejí překonávat stovky kilometrů v Alpách a často i bojovat se spánkovým dluhem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh na lyžích, Tour de Ski Martin Jakš v cíli Tour de Ski, trenér Miroslav Petrásek, servisman Vít Fousek

Běh na lyžích, Tour de Ski Martin Jakš v cíli Tour de Ski, trenér Miroslav Petrásek, servisman Vít Fousek | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Totéž ostatně platí i pro novináře, kteří konvoj těchto dvou akcí doprovázejí, a tak se naši dva reportéři rozhodli o zážitky své i ty z tábora lyžařů podělit svérázným způsobem.

Závody běžců na lyžích v Oberhofu skončily a skokanům ty v Oberstdorfu také. A zatímco běžci míří na druhou štaci Tour de Ski, skokani se vydávají na další část Turné čtyř můstků. A my vyrážíme za nimi. Po odeslání všech příspěvků vyrážíme v závěsu za servisními týmy. Také jim chvíli trvá než sbalí vše, co s sebou lyžaři tahají. Nejhorší to mají serviskami běžců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma lyže a cestování si posvítili reportéři Tomáš Kohout a Jan Kaliba

„Nám trvá tak 2,5 až 3 hodiny než všechno naložíme, sbalíme, uklidíme a vyrazíme,“ odhaduje Vít Fousek. To závodníci se vydávají na cestu dříve a pohodlněji.

„Já jsem malá takže si v klidu lehnu na sedačky, takže s cestováním nemám problém. Jedeme totiž mikrobusem jen dvě holky. Uděláme si tedy pohodlí,“ říká běžkyně na lyžích Eva Nývltová.

Skokané jedou v mikrobusu všichni čtyři, ale rozhodně si nestěžují. Od této sezony totiž jezdí v novém, komfortním. Kluci stráví v autě asi tak 24 hodin týdně, tak není možné cestovat na trestných lavicích, nudit se, číst si nebo jenom spát. To ubíjí,“ říká trenér David Jiroutek.

Janda kouká na filmy o přírodě

Nezbytnou součástí je tedy i kvalitní audio výbava a dvd. „Teď jsem si zrovna pouštěl Jeana-Paula Belmonda ve filmu Kašpárek,“ popisoval cestou zpod můstku Jakub Janda a dvdéčko si pochvaluje:

„Když se jede někam dál, je určitě lepší, že se nemusím dívat jen z okna a můžu se dívat třeba na nějaký přírodopisný a poučný film.“ Na ten ale dojde zřídkakdy a po cestě do Partenkirchenu měli skokani jiné zájmy.

„Co nejdřív jít spát, protože den byl opravdu hodně dlouhý a bylo to hodně náročné i na psychiku,“ říká Roman Koudelka. Nejen on počítá každou minutu, ale i serviskami běžců v čele s Vítem Fouskem, kteří kvůli přípravě buněk a testování lyží vstávají s slepicemi.

„Nenahrálo nám, že FISa změnila dobu startu. V úvodních propozicích byl start kvalifikace sprintu 13:15 a teď je to začíná ve12:30. Takže musíme o 45 minut zrychlit. Tour je to nejtěžší, co může být. Ani MS, OH se tomu v tomhle směru nemůže rovnat, protože musíme pořád cestovat a balit. Navíc jsou problémy i s ubytováním. Od tratí bydlíme hodně daleko.“

Tomáš Kohout, Jan Kaliba, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme