Američtí vojáci jsou po 30 letech na Tchajwanu, pomáhají lidem postiženým tajfunem

Spojené státy vyslaly na pomoc Tchajwanu vojenské vrtulníky. Příslušníci americké armády pátrají spolu s tchajwanskými záchranáři po lidech, kteří uvízli v horách po řádění tajfunu Morakot. Přírodní živel si na ostrově vyžádal až 500 obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na základně Tchaj-nan na jihu ostrova nejprve s humanitární pomocí přistál transportní letoun americké armády - Hercules C130.

Je to vůbec poprvé od roku 1979, co příslušníci ozbrojených sil Spojených států vstoupili na tchajwanské území. Před 30 lety totiž Washington po uznání Čínské lidové republiky přerušil s Tajpejí diplomatické styky.

Na Tchaj-nan poté z americké lodi USS Denver dorazil i těžký přepravní vrtulník CH-53, další tři helikoptéry včetně dvou strojů Sea Hawk mají přistát v příštích dnech.

Vojáci jen během pondělí objevili a do bezpečí přepravili dalších 200 lidí, nejméně 800 jich však ještě zůstává uvězněno v postižených horských oblastech.

Pomoc na Tchajwan proudí z celého světa. Dosud ji nabídlo na 60 zemí, 50 tisíci dolary přispěl i papež Benedikt XVI.

Následkům řádění tajfunu Morakotu neušly ani Filipíny a Čína. Tam musely úřady evakuovat milion obyvatel. Tajfun si vyžádal desítky mrtvých.

Přečtěte si také:
Na Tchajwanu zabil tajfun Morakot 500 lidí
Tchajwan posílá do oblastí zasažených tajfunem další tisíce vojáků
Tajfun Morakot oslabuje, Čína počítá škody
Tajfun Morakot udeřil na Čínu, evakuován byl milion lidí
K Tchajwanu a Číně se blíží tajfun Morakot

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme