Strůjce atentátu z Lockerbie bude zřejmě propuštěn

V Británii bude z humanitárních důvodů propuštěn na svobodu bývalý agent libyjské zpravodajské služby Abd al-Báset Mikrahí, který byl jako jediný usvědčen z atentátu na letadlo společnosti PanAm nad Lockerbie v prosinci 1988 a odsouzen k doživotí ve skotském vězení. Při atentátu zemřelo 270 osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aféra Lockerbie: prohlížení trosek

Aféra Lockerbie: prohlížení trosek | Foto: archiv autora

Skotské úřady se vyhýbají odpovědi na otázku, kdy bude Abdal-Báset Mikrahí propuštěn. Podle BBC se vrátí do Tripolisu do příštího pátku, kdy začíná Ramadán.

Ve Skotsku může být propuštěn na svobodu vězeň, který je nemocen a zbývají mu tři měsíce života. Mikrahí trpí pokročilou rakovinou prostaty. Pozůstalí po obětech chystané rozhodnutí kritizují.

Někteří však připouštějí, že Mikrahího podíl nebyl nikdy jednoznačně prokázán. Očekává se, že on sám bude usilovat o další stání odvolacího soudu a zproštění viny.

Lybie požádala o transfer Mikrahího už loni v květnu, žádost ale byla soudy zamítnuta s odůvodněním, že zdravotní stav Mikrahího je natolik uspokojivý, že může ještě několik let žít. Podle skotských zákonů si totiž musí doživotně odsouzení jedinci odsedět minimálně 27 let ve vězení, poté mohou požádat o propuštění.

Přečtěte si také:
OSN odvolala sankce za Lockerbie
Libye přiznává odpovědnost za tragédii z Lockerbie
Včerejším rozsudkem kauza Lockerbie nekončí
V případu Lockerbie padly rozsudky

Ivan Kytka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme