Tajfun Morakot oslabuje, Čína počítá škody

Tajfun Morakot, který pustoší Čínu, postupně slábne. Řádění přírodního živlu si na východním pobřeží nejlidnatější země světa vyžádalo už desítky obětí. Čínské úřady v ohrožených oblastech preventivně evakuovaly téměř milion lidí. Tajfun Morakot o víkendu zabíjel i na Tchajwanu, kde zemřelo nejméně sedm lidí a dalších téměř 50 se pohřešuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tajfun Morakot na Tchajwanu

Tajfun Morakot na Tchajwanu | Zdroj: ČTK

Tajfun, který na pevninské Číně nejprve zasáhl okres Sia-pchu v provincii Fu-ťien, přinesl prudké srážky a vítr o rychlosti až 120 kilometrů v hodině. Podle agentury Nová Čína se ve Wen-čou v provincii Če-ťiang zřítilo pět domů.

Na Tchaj-wanu způsobil tajfun záplavy a sesuvy půdy, které zabily nejméně 12 lidí. Dalších 31 osob úřady v jižní části ostrova pohřešují; na 4000 obyvatel uvězněných v zaplavených vesnicích čeká na záchranu.Jak uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Rádio Česko reportér České televize Miroslav Etzler, situaci na Tchaj-wanu značně ztížila obrovská sucha, která zde opanovala v posledních měsících, protože země byla ztvrdlá, srážky se nemohly vsáknout, a následkem toho vznikly obrovské záplavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tajfunu Morakot mluvil na Rádiu Česko reportér České televize Tomáš Etzler

V provinciích Fu-ťien a Če-ťiang stále platí nejvyšší stupeň ohrožení, přerušena zůstává letecká i lodní doprava. Varování před záplavami vydaly i sousední provincie. Záchranáři se nyní snaží obnovit dodávku energie pro více než sto tisíc domácností, úřady také distribuují pitnou vodu a základní potraviny. Jen v provincii Če-ťiang byl poškozen majetek 3,5 milionu lidí, stovky vesnic se ocitly pod vodou a zřítilo se na 1800 domů. Vláda dosavadní škody odhaduje na více než jednu miliardu dolarů. Bouře nyní postupuje na severovýchod, podle meteorologů se ale nakonec zřejmě vyhne největšímu čínskému městu, Šanghaji.

Další tajfun, tentokrát nazvaný Etau, zasáhl i Japonsko, kde na hlavním ostrově Honšu zemřelo devět lidí a dalších devět se pohřešuje. Metropoli Tokio má silný déšť zasáhnout v úterý.

Tajfuny zasahují východní Asii v tuto dobu každým rokem, ale podle Miroslava Etzlera jsou stále silnější a přibývá jich. "Například na Tchaj-wanu dosahoval vítr v nárazech místy rychlosti až 180 kilometrů v hodině. Někteří lidí to přisuzují změnám klimatu. Čína už nyní vyčíslila škody na v přepočtu na minimálně 20 miliard korun," uvedl Etzler.

Přečtěte si také:

Tajfun Morakot udeřil na Čínu, evakuován byl milion lidí

Robert Mikoláš, Ladislav Dvořák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme