Tajfun Morakot udeřil na Čínu, evakuován byl milion lidí

Tajfun Morakot zasáhl po Tchajwanu i Čínu. Úřady dvou provincií na východním pobřeží kvůli němu preventivně evakuovaly milion lidí, přesto si silný vítr a déšť vyžádaly už nejméně jednu oběť. Na Tchajwanu, kde tajfun způsobil největší povodně za posledních 50 let, zemřelo dvanáct lidí, na tři desítky dalších se pohřešují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tajfun Morakot na Tchajwanu

Tajfun Morakot na Tchajwanu | Zdroj: ČTK

Odpoledne Morakot zasáhl čínské provincie Fu-ťien a Če-ťiang. Přinesl prudké srážky a vítr o rychlosti až 119 kilometrů v hodině. Vlny na moři pak dosahovaly až devítimetrové výšky.

Ve městě Wen-čou v provincii Če-ťiang se zřítilo pět domů. V troskách jednoho z nich uvízli čtyři dospělí a jedno dítě. Čtyřletý chlapec nakonec svým zraněním podlehl.

V ohrožené oblasti jsou uzavřené některé dálnice, neprůjezdných je na šest desítek silnic. Přerušena je letecká i lodní doprava. V pohotovosti je také armáda - jen v provincii Če-ťiang je připraveno pomoci na 50.000 vojáků. Podle meteorologů se má tajfun postupně přesunout směrem k Šanghaji.

Tajfun zdevastoval jih Tchajwanu i Filipíny

Na Tchajwanu mezitím pokračují záchranné práce. Při největších záplavách za posledních 50 let bylo postiženo na 600.000, hospodářské škody pak dosáhly více než 24 milionů dolarů. Ještě v noci na dnešek nemělo proud na 100.000 domácností.

Silný vítr a déšť napáchal největší škody v zemědělství. Obnovena už ale byla mezinárodní i vnitrostátní letecká doprava. Vydatné srážky také opět naplnily poloprázdné nádrže a některé přehrady musí nyní být naopak vypouštěny.

Následkům řádění Morakotu neušly ani Filipíny, kde si tajfun a monzunové deště vyžádaly 21 životů. Dalších sedm lidí, včetně tří evropských turistů, se pohřešuje. Záplavy a sesuvy půdy zasáhly přes 80.000 lidí v 93 vesnicích na severu Filipín, více než 22.000 obyvatel muselo opustit své domovy.

Přečtěte si také:
K Tchajwanu a Číně se blíží tajfun Morakot

Robert Mikoláš, Martin Hromádka, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme