Plán na zavření věznice Guantánamo se komplikuje

Plán Washingtonu zavřít věznici Guantánamo se zkomplikoval. Asi o půl roku se zpozdí klíčová zpráva, která má řešit otázku, jak naložit s vězni z kontroverzní americké základny. Zástupci vlády prezidenta Obamy ale tvrdí, že se i přesto podaří Guantánamo zavřít do příštího ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guantánamo

Guantánamo | Foto: US Department of Defense

Barack Obama stále považuje vězení na Guantánamu za něco, co odporuje principům americké justice. Opakovaně to od nástupu do Bílého domu zdůraznil, i když je podle průzkumů většina Američanů proti uzavření kontroverzní věznice, kde je zadržovaných více než 200 osob podezřelých ze terorismu.

Jenže odborníci, kteří mají vyřešit ožehavou otázku, co se zadržovanými, zatím nejsou schopní najít odpověď. Proti tomu, aby byli někteří z nich převezení na území Spojených států se postavil i Kongres, právě proto, že to většina voličů nechce.

Už před časem se Spojené státy dohodly se zástupci EU na podmínkách pomoci s umístěním svých vězňů z kontroverzní věznice. Přijaly společné prohlášení, ve kterém Spojené státy souhlasí dělit se s EU o veškeré informace o propuštěných vězních, jež mohou na svém území členské státy EU přijmout.

Ve společném prohlášení je ale obsažena klauzule, že prvotní zodpovědnost za uzavření věznice na americké vojenské základně, ležící na ostrově Kuba, a také nalezení místa pobytu pro její propuštěné chovance leží právě na Spojených státech.

V souvislosti s válkou proti terorismu, kterou zahájil někdejší americký prezident George Bush, prošlo věznicí na Guantánamu asi 800 osob, aniž by se účastnily legitimních soudních líčení. Kontroverzní zůstávají rovněž praktiky vyšetřovatelů používané vůči vězňům.

Již dříve americká administrativa připustila, že na Guantánamu mohlo docházet k týrání vězňů a používaní nezákonných vyšetřovacích metod. Na mezinárodní scéně, respektive na půdě Unie byly tyto postupy několikrát kritizovány. Proto se rozhodl nynější americký prezident Barack Obama (krátce po své inauguraci) věznici uzavřít. Na Guantánamu je v současné době drženo asi 245 osob.

POSLECHNĚTE SI PŘÍSPĚVEK NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpráva o přístupu amerických úřadů k osobám podezřelým z terorismu se o půl roku opozdí, informuje BBC. Příspěvek Heleny Berkové a rozhovor s ředitelem Občanského institutu Romanem Jochem.

Přečtěte si také:
USA a EU se shodly na podmínkách předávání vězňů z Guantánama
V New Yorku stanul před soudem první vězeň z Guantánama
Obama neočekává vyřešení Guantánama v příštích měsících
Evropská unie se dohodla na výměně informací o vězních z Guantánama
Ministři vnitra EU se dohodli na postupu při přijímání vězňů z Guantánama

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme