V Albánii se snaží vyřešit volební pat

Těsný vítěz voleb v Albánii - vládní pravicová Demokratická strana premiéra Sali Berishy, chce vytvořit kabinet s levicovým Socialistickým hnutím za integraci, aby zvrátila nerozhodný výsledek nedělních parlamentních voleb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

albánský premiér Sali Berisha

albánský premiér Sali Berisha | Zdroj: ČTK

Těsný vítěz voleb v Albánii - pravicová Demokratická strana - chce vytvořit vládní koalici se Socialistickým hnutím za integraci, které vstoupí do parlamentu se čtyřmi poslanci. Tím by získali v parlamentu nadpoloviční většinu. Demokraté premiéra Saliho Berishy získali totiž přesnou polovinu ze 140 křesel a socialisté starosty Ediho Ramy šedesát šest míst. Výsledky voleb jsou stále pouze předběžné.

Premiér Sali Berisha se snaží rozmotat volební remízu i přes těsné vítězství své strany. Socialistické hnutí za integraci se už ze svého názvu považuje za přirozeného partnera socialistů. Malé hnutí se tak stalo jazýčkem na vahách a premiér Berisha, který je znám svým manévrováním a vyjednáváním do poslední chvíle, se je snaží dostat na svou stranu. Hnutí za integraci má kromě svého levicového programu za cíl sjednotit Albánce z různých teritorií.

Demokratická strana Albánie (PDSh) by podle předběžných výsledků po sečtení 98 procent hlasů obsadila ve 140členném parlamentu 70 mandátů. Její největší rival, opoziční Socialistická strana Albánie (PSSh) vedená oblíbeným starostou hlavního města Edimem Ramou, by získala 66 křesel. Se čtyřmi mandáty LSI by tak teoreticky měla dohromady 70 poslanců, tedy přesnou polovinu.

Jaromír Janev, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme