Ve veřejných školách v belgických Antverpách bude zákaz muslimských šátků

Šátky z vlasů dolů, nařídil školský úřad v belgických Antverpách. Od nového školního roku nebudou smět studenti veřejných škol v druhém největším městě Belgie nosit ani žádné jiné náboženské nebo politické symboly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alespoň šátek nosí drtivá většina Egypťanek

Alespoň šátek nosí drtivá většina Egypťanek | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Od letošního září budou muset muslimské dívky chodit do veřejných škol v Antverpách s odhalenými vlasy, nebo jim nezbude, než si našetřit na soukromou školu. Podle školského úřadu jsou na odiv dávané náboženské symboly v rozporu se zásadou rovnosti a svobody volby studentů v Belgii. Školský úřad v Antverpách odůvodnil své rozhodnutí zjištěním, že v posledních letech je u některých studentů znát podlehnutí společenskému tlaku přizpůsobit se okolí a nosit náboženské symboly.

Dosud mohli o zákazu nošení oděvů a jejich doplňků jako náboženských symbolů rozhodovat v Antverpách sami ředitelé jednotlivých škol. Někteří už také rázný krok udělali a zakázali nosit nejen šátky, ale i jarmulky nebo křesťanské křížky. Proti rozhodnutí školského úřadu v Antverpách se už zdvihla vlna nevole mezi početnými skupinami přistěhovalců.

Přečtěte si také:
Ve vlámské části Belgie roste počet muslimských mešit
Belgická policie zesiluje ochranu židovských objektů
Tisíce mladých křesťanů přijely na setkání komunity Taizé do Bruselu

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme