Při zemětřesení v Itálii zahynulo na 150 lidí

Na 150 lidí zemřelo při silném zemětřesení, které ráno zasáhlo střední Itálii, konkrétně město Aquila a jeho okolí. Při přírodní katastrofě zahynula jedna česká studentka. Česká diplomacie ale tuto zprávu z Itálie nepotvrdila. Stovky obyvatel postižených měst a obcí utrpěly zranění. Materiální škody, které zemětřesení ve střední části Itálie způsobilo, jsou obrovské.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři prohledávají sutiny

Záchranáři prohledávají sutiny | Zdroj: ČTK

Ve středověkém městě Aquila je podle prvních odhadů pobořených možná až deset tisíc domů. Bez střechy nad hlavou se tak ocitly tisíce italských rodin. Jsou na ulicích nebo se shromažďují na fotbalových stadionech, kde se pro ně místní úřady snaží zorganizovat pomoc. Jde především o zajištění náhradního ubytování.

Italský premiér Silvio Berlusconi vyhlásil v kraji Abruzzy stav nouze. Rozhodl o uvolnění státních peněz z rezervních a krizových fondů. Zrušil také svou cestu do Ruska a vypravil se do postižené oblasti.

Podle italského seizmologického ústavu, který cituje místní tisková agentura ANSA, mělo zemětřesení sílu 5,8 stupně Richterovy škály. Největší otřes byl v půl čtvrté ráno. Americký ústav pro geologický průzkum naměřil sílu zemětřesení ve střední Itálii ještě vyšší - 6,3 stupně Richtera.

Zemětřesení bylo podle italské civilní ochrany asi v pětikilometrové hloubce pod městem Aquilou. Znamená to, že epicentrum bylo jen asi 85 kilometrů severovýchodně od hlavního města Říma, jehož obyvatelé otřesy pocítili. Italská metropole přitom bývá zřídkakdy zasažená seizmickou aktivitou.

Podrobné informace o zemětřesení ve střední Itálii jsme se dozvěděli v poledních Ozvěnách dne od spolupracovnice Radiožurnálu na Apeninském poloostrově Vědunky Lunardi. Najdete je v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také o nedávném zemětřesení v Česku:
Karlovarský kraj opět zasáhlo zemětřesení, asi přes čtyři stupně
Další zemětřesení na Chebsku překročilo čtvrtý stupeň Richterovy škály
Chebsko zasáhlo další silné zemětřesení
Zemětřesení strašilo na Chebsku a Sokolovsku

Pobořené domy | Foto: ČTK/AP

Vědunka Lunardi, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme