Finišují přípravy na výměnu vězňů a zajatců mezi Izraelem a Hizballáhem

Izraelská vláda má dnes definitivně potvrdit výměnu dvou svých vojáků zajatých před dvěma lety libanonským hnutím Hizballáh za čtyři libanonské bojovníky a teroristu Samíra Kuntára. K výměně má dojít zítra ráno a Izrael vydá i dvě stovky těl zabitých Arabů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ron Arad na nedatovaném snímku

Ron Arad na nedatovaném snímku | Zdroj: ČTK

Předpokládá se, že oba izraelští vojáci, zajatí Hizballáhem, jsou mrtví. Libanonský deník al-Achbár dnes také napsal, že jeden z vojáků skutečně zahynul, už když před dvěma lety padl do rukou šíitské gerily.

Součástí výměny je také zpráva Hizballáhu o osudu izraelského letce Rona Arada, který se zřítil před 22 lety nad Libanonem a patrně už je po smrti. Nad dokumentací však panují velké rozpaky, protože se o Aradově osudu Izraelcům opět nedostalo žádných důkazů.

Přesto dnes izraelská vláda podle všeho na výměnu kývne, a schválí tak i propuštění Libanonce, který v palestinských barvách způsobil smrt tří členů izraelské rodiny.

Mluvčí vlády Daniel Seaman Českému rozhlasu řekl: "Vrah dítěte Samír Kuntár bude propuštěn, což ale není jednoduché, protože to není válečný zajatec, ale terorista dopadený skoro před 30 lety. Po zasedání vlády proto dostane všechny podklady prezident Šimon Peres. Ten podepíše milost pro Kuntára, a to otevře cestu k zítřejší výměně."

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme