Německá zpravodajská služba čelí vážnému skandálu

Krušné chvíle zažívá německá zpravodajská služba BND. Ukázalo se totiž, že sledovala e-mailovou komunikaci afghánského ministra obchodu a průmyslu a zprostředkovaně taky reportérky časopisu Spiegel. Ministr žádá omluvu spolkové vlády. Samotnou zpravodajskou službu pak ostře kritizovalo kontrolní grémium Spolkového sněmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá zpravodajská služba  BND - logo

Německá zpravodajská služba BND - logo | Foto: en.wikipedia.org/

Zahraniční rozvědka nasadila trojského koně do počítače afghánského ministra Amina Farhanga, který měl být podezřelý ze styků s hnutím Taliban. Díky tomu mohla BND sledovat i ministrovu korespondenci s reportérkou Susanne Koelblovou. E-maily měli zpravodajci číst a hlavně neúměrně dlouho uchovávat.

Právě to pobouřilo členy parlamentního kontrolního grémia, kteří mluví o ztrátě důvěry vůči vedení BND. Nechápou, proč o případu nebyli informováni ani oni ani spolková vláda. Od ní teď žádá omluvu ministr Farhang, který má pocit, že se kvůli obvinění ze spolupráce s Talibanem ocitl v ohrožení života on sám i jeho rodina.

Podle deníku Die Welt už byli tři odpovědní pracovníci rozvědky přeloženi na jiné místo. Pošramocená je taky reputace šéfa BND Ernsta Uhrlaua.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme