Rijád chce obrátit imámy ke smířlivější verzi islámu

Vláda Saúdské Arábie chce převychovat zhruba 40 tisíc imámů - islámských kazatelů, kteří působí v mešitách po celém ropném království. Rijád si od tohoto kroku slibuje zmírnění vlivu radikálních islamistů na společnost. Právě v mešitách totiž často dochází k indoktrinaci mladíků, kteří nejenže odcházejí bojovat do Iráku proti Američanům, ale často se obracejí i proti saúdsko-arabskému režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rijád, hlavní město Saúdské Arábie

Rijád, hlavní město Saúdské Arábie | Foto: lexicorient.com

Patnáct z devatenácti teroristů z 11. září 2001 bylo ze Saúdské Arábie a tato skutečnost je pro vládnoucí režim dodnes traumatem. Rijád spustil program proti radikálům a stovky imámů už byly z mešit sesazeny úplně. Jak napsal deník Aš-Šark al-Ausat, teď má plán pokračovat přeškolením zbývajících duchovních ke smířlivější verzi islámu.

Opozice přitom tvrdí, že režim zneužívá tažení proti extremistům k potírání veškeré kritiky. Vládní činitelé připouštějí, že v minulosti sami kladli na islamizaci velký důraz, aby dali mladé generaci alespoň nějakou životní náplň.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme